Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Οι νεκροί έφθασαν τους 30

ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Τον έλεγαν Μουχαρέμ Χορόζ, ήταν 28 ετών, ήταν μέλος του Τουρκικού Εργατικού Κομμουνιστικού Απελευθερωτικού Στρατού / Μαρξιστικού Λενινιστικού (TKP-ML ή TIKKO), και πραγματοποιούσε απεργία πείνας στη φυλακή της Καντίρα επί 236 ημέρες, διαμαρτυρόμενος εναντίον του βασανισμού των πολιτικών κρατουμένων διά της απομόνωσής τους στα κολαστήρια των Λευκών Κελιών. Πέθανε χθες σε νοσοκομείο της Νικομήδειας, όπου είχε διακομιστεί πριν από 10 ημέρες λόγω της επιδείνωσης της υγείας του, ανέφερε ξερά το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τηλεγράφημα του πρακτορείου Ανατολή. Είναι ο 30ός νεκρός της απεργίας πείνας φέτος - που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ανθρώπινες απώλειες, που έχει αποκαλύψει μια απανθρωπιά δίχως κανένα προηγούμενο, ακόμα και για τα δεδομένα της Τουρκίας: Ούτε η χούντα του Κενάν Εβρέν δεν τα είχε ...καταφέρει τόσο καλά εναντίον των πολιτικών κρατουμένων.

Η απεργία πείνας συνεχίζεται από πλέον των 200 πολιτικούς κρατούμενους και συγγενείς τους, υπό τη στενή επιτήρηση των αρχών, που έχουν δοκιμάσει κάθε πιθανό και απίθανο κόλπο για να τους κάμψουν, χωρίς να το επιτυγχάνουν. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη διαβόητη πια επιχείρηση κρατικής τρομοκρατίας Επιστροφή στη Ζωή, που κόστισε 32 ζωές, το Δεκέμβριο του 2000. Ούτε αυτή η επιχείρηση, ούτε η μεταφορά στις «εκσυγχρονισμένες» και πανάκριβες νέες φυλακές τύπου F, ούτε οι «τροποποιήσεις στον αντιτρομοκρατικό νόμο», που (υποτίθεται ότι) δίνουν στους κρατούμενους το δικαίωμα να μετέχουν σε αθλοπαιδιές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, όπως τονίζουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων), ούτε, τέλος, η «δέσμευση» του Πρίγκιπα του Ψεύδους, κατά κόσμον υπουργού Δικαιοσύνης Χικμέτ Σάμι Τουρκ, ότι «δε θα κτιστούν νέες φυλακές νέου τύπου» (πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, που έλεγε ότι οι κρατούμενοι που πνίγηκαν από τα χημικά της αστυνομίας είχαν ...πολυβόλα, πράγμα που κατέρριψε σχετική έρευνα) πέτυχαν να «σπάσουν» τους κρατούμενους.

Ο Χορόζ, κατά ειρωνικό τρόπο, δεν είχε καταδικαστεί ποτέ για την κατηγορία που του είχαν απαγγείλει, ότι, δηλαδή, ενεχόταν σε μια βομβιστική επίθεση εναντίον ενός αξιωματούχου της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είχε τραυματίσει τον αξιωματούχο και είχε ως αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο σωματοφύλακάς του, να βρουν το θάνατο. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ποινή του θανάτου για τον Χορόζ και άλλους 28 κρατούμενους.

Φυσικά, όσον αφορά το αίτημα των πολιτικών κρατουμένων, την εγκατάλειψη των νέων φυλακών με κελιά που χωρούν έως το πολύ τρεις κρατούμενους, η κυβέρνηση δε δέχεται καμία συζήτηση. Οι ΗΠΑ στηρίζουν ανυπερθέτως τη στάση της - κάμπτεται η ...τρομοκρατία εξ άλλου - και η Ευρώπη, που είχε στείλει τον Ντανιέλ κον - Μπεντίτ στην Κωνσταντινούπολη για να «συζητήσει» το θέμα με τους Τούρκους αξιωματούχους, είχε συστήσει στους απεργούς πείνας «να σταματήσουν τον αγώνα τους». Ανθρωπισμός uber alles...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ