Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
«Η ζωή του Γαλιλαίου» στο Ηρώδειο

Η μεγάλη επιτυχία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Η ζωή του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, θα παρουσιαστεί στο αθηναϊκό κοινό, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την Κυριακή 11 και τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη.

Ο Μπρεχτ ξεκίνησε να γράφει το έργο στη Δανία, το 1938, με αφορμή την είδηση της διάσπασης του ατόμου του ουρανίου. Το διασκεύασε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Στο έργο του Μπρεχτ, η υποχώρηση του Γαλιλαίου μπροστά στην Ιερά Εξέταση το 17ο αιώνα δεν παρουσιάζεται ως υποχώρηση, αλλά ως «έγκλημα» κατά της ανθρωπότητας. Να τι λέει χαρακτηριστικά στο μαθητή του Σάρτι: «Ομως μπορούμε να αρνηθούμε τον εαυτό μας στο πλήθος και εντούτοις να παραμείνουμε επιστήμονες; Αποκτήσαμε κάποια εποπτεία πάνω στις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, όμως έξω από κάθε υπολογισμό είναι ακόμα οι κινήσεις των Κυρίαρχων πάνω στους λαούς». Ο Μπρεχτ παρουσιάζει τον Γαλιλαίο όχι ως ένα μεμονωμένο άτομο, αλλά ως ένα ιστορικό και πολιτικό πρόσωπο μέσα σε συγκεκριμένες ιστορικές - κοινωνικές συνθήκες. Αξιοποιεί τον Γαλιλαίο για να θίξει το σκοπό της επιστήμης, το ζήτημα της επιστημονικής προόδου και της σύνδεσής της με την εκάστοτε κοινωνία, την κοινωνική ευθύνη του επιστήμονα, τη στάση μας απέναντι στη νέα εποχή που προβάλλει.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Καζάκος σημειώνει για το έργο: «Η Ζωή του Γαλιλαίου του Μπέρτολτ Μπρεχτ είναι ένα σημαντικό βοήθημα για κάθε ανήσυχο πνεύμα και κυρίως για τους νέους ανθρώπους που πρέπει να αντιμετωπίζουν την τέχνη και την επιστήμη με τον ίδιο σεβασμό...».

Συντελεστές παράστασης: Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης. Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος. Σκηνικά - κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου. Μουσική: Διονύσης Τσακνής. Χορογραφία: Μάρω Γαλάνη. Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος. Καλλιτεχνικός Σύμβουλος στον Μπρεχτικό Τρόπο: Michael Seibel. Βοηθός σκηνοθέτη: Ελενα Αλεξανδράκη. Στο ρόλο του Γαλιλαίου ο Κώστας Καζάκος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Ηλίας Γιαννάκης, Φάνης Δίπλας, Αντρέας Θανασούλας, Δημήτρης Καλαντζής, Σπύρος Κουβαρδάς, Γιώργος Μάρκου, Πέτρα Μαυρίδη, Γεράσιμος Ντάβαρης, Θανάσης Σαράντος, Δωροθέα Στεργιώτη.

Συμμετέχουν: Δημήτρης Βαμβακάς, Σπύρος Καλλιβωκάς, Αναστάσιος Λέκκας, Γιάννης Χαρκοφτάκης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Τάσος Χρυσόπουλος και οι μικροί: Μάνος Μπαλασκάκης, Αλέξανδρος Παπούλιας.

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Γεωργιάδης - μαντολίνο, Τάσος Σχίζας - ακορντεόν, Νίκος Σκεπαρνιάς - κιθάρα, Μιχάλης Δάρμας - κοντραμπάσο. Ερμηνεύει η Μαρία Ρούτση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τον «Γαλιλαίο» το ξεκίνημα στις εκδηλώσεις της νέας χρονιάς (2016-12-30 00:00:00.0)
Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας προσπαθεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού (2015-11-01 00:00:00.0)
«Η ζωή του Γαλιλαίου» του Μπρεχτ στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (2015-08-20 00:00:00.0)
Παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός της θεατρικής περιόδου 2015 - '16 (2015-07-15 00:00:00.0)
Ενθουσίασε ο διαχρονικός λόγος του Μπρεχτ (2012-11-03 00:00:00.0)
Ξεκινά σήμερα το διήμερο στο Πάντειο (2005-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ