Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Με τα λόγια του Δημήτρη Γληνού προς τους φοιτητές και νέους επιστήμονες

Ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός γεννήθηκε στη Σμύρνη πριν 134 χρόνια στις 22 Αυγούστου του 1882. Η διαρκής αναζήτηση τον οδηγεί τη δεκαετία του 1920 να συναντηθεί με το ΚΚΕ και να φτάσει στη διαπίστωση πως το εκπαιδευτικό πρόβλημα της χώρας θα λυθεί οριστικά μέσα από την πάλη των τάξεων. Το 1934 μαζί με τον Κώστα Βάρναλη επισκέφτηκε τη Σοβιετική Ενωση, ταξίδι που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις μετέπειτα επιλογές του. Ακολούθησαν διώξεις του από τα δικτατορικά καθεστώτα στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, ενώ την περίοδο της Κατοχής αναδείχθηκε σε μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Πέθανε στις 26 Δεκέμβρη 1943.

Σήμερα, με αφορμή την προχτεσινή επέτειο από τη γέννησή του, ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει στο 4σέλιδο «Νεολαία» το άρθρο του «Ποιοι δρόμοι ανοίγονται μπροστά στους νέους», που με τον εξαιρετικά επίκαιρο λόγο του δείχνει ακόμα και στους σημερινούς φοιτητές το δρόμο που έχουν να επιλέξουν για να υπηρετήσουν την επιστήμη τους και το λαό.

Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στο φοιτητικό περιοδικό «Μελέτη - Κριτική» (4ο τεύχος, Αθήνα, Μάης 1932, σελ. 23-26), ως απάντηση σε μια έρευνα που διοργάνωσε το περιοδικό, θέτοντας ερωτήματα φοιτητών για τις πνευματικές κατευθύνσεις των νέων της εποχής σε διάφορους διανοούμενους. Το άρθρο περιλαμβάνεται επίσης στην έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ που κυκλοφόρησε από τη «Σύγχρονη Εποχή» με τίτλο «Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις! Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!». Πρόκειται για μια συλλογή κειμένων από κομμουνιστές διανοητές, επαναστάτες, προοδευτικούς επιστήμονες, πολύτιμο εργαλείο για κάθε νέο ριζοσπάστη φοιτητή και επιστήμονα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ