Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

Eurokinissi

Ανακοινώθηκαν χτες το πρωί τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, στις οποίες πήραν μέρος 105.548 υποψήφιοι σε όλες τις κατηγορίες και από τους οποίους εισάγονται συνολικά σε σχολές και τμήματα 72.973.

Οι 75.224 υποψήφιοι διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα ΓΕΛ και 3.219 με το παλαιό σύστημα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β'. Επίσης, 14.339 πήραν μέρος στις εξετάσεις στην κατηγορία 10% του ΓΕΛ ΕΠΑΛ - Ομάδα Β', 9.411 με το νέο σύστημα ΕΠΑΛ, 2.019 με το παλαιό σύστημα ΕΠΑΛ - Ομάδα Α' και 1.336 με την κατηγορία 10% του ΕΠΑΛ - Ομάδα Α'. Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων ήταν 104.616.

Το ποσοστό επιτυχίας για τους υποψηφίους των ΓΕΛ που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα είναι 77,93% για τα ημερήσια και 56,33% για τα εσπερινά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για όσους τελειόφοιτους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Ομάδας Β' επέλεξαν το παλαιό σύστημα είναι 82,72% και 97,23%. Από τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα, εισάγεται το 42,57%. Από το σύνολο των 75.224 υποψηφίων, 35.653 εξετάστηκαν σε 5ο μάθημα, αξιοποιώντας την πρόβλεψη στο νέο σύστημα για επιλογή και δεύτερου επιστημονικού πεδίου.

Ο αριθμός των κενών θέσεων φέτος ήταν 621 για τους υποψηφίους του νέου συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών. Οσον αφορά αποκλειστικά τους υποψηφίους των Ημερήσιων Λυκείων, με το νέο σύστημα οι κενές θέσεις ήταν 295.

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων, σε σχέση με πέρυσι, που όμως ήταν διαφορετικό το σύστημα εισαγωγής και πρέπει να ληφθεί υπόψη στις όποιες συγκρίσεις, προκύπτει μεταξύ άλλων:

-- Στις ιατρικές σχολές και γενικότερα στις σχολές που εντάσσονται στο πεδίο της Υγείας υπήρξε άνοδος των βάσεων, κάτι που από πλευράς υπουργείου Παιδείας αποδίδεται και στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Ανοδος υπήρξε επίσης γενικά σε Τουριστικές αλλά και Γεωπονικές Σχολές.

-- Στις θεωρητικές σχολές υπήρξε γενικά μείωση, η οποία ήταν μεγαλύτερη στα Παιδαγωγικά Τμήματα. Οι Νομικές Σχολές κινήθηκαν με μικρότερες αυξομοιώσεις στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

-- Ανέβηκαν οι βάσεις σε πολυτεχνικές σχολές, ενώ έπεσαν σε αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ όπου είναι και περισσότερες οι διαθέσιμες θέσεις.

-- Πτώση των βάσεων υπήρξε σε σχολές όπου απαιτούταν εξέταση σε ειδικό μάθημα, Σχέδιο και Μουσική.

-- Σύμφωνα με το υπουργείο, οι περισσότεροι μη εισαχθέντες προέρχονται από την ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών, ακολουθούν οι ομάδες οικονομίας και πληροφορικής και μετά θετικών σπουδών.

Την επόμενη βδομάδα, θα εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας για τις ημερομηνίες των ηλεκτρονικών εγγραφών των πρωτοετών.

Εξαγγελίες για «επιστροφή στην κανονικότητα»

Σε ό,τι αφορά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι έχουν προκηρυχθεί περίπου 21.000 θέσεις αναπληρωτών και ότι αντιστοιχούν στα κενά. «Η προετοιμασία μας αποσκοπεί στο να καλυφθούν τα κενά ει δυνατόν από την πρώτη μέρα και σε αυτό έχουμε την πεποίθηση ότι θα πετύχουμε», είπε ζητώντας «τα σχολεία την κρίσιμη στιγμή που ανοίγουν, να μην είναι αντικείμενο μιας κομματικής αντιδικίας» και δηλώνοντας πως το εάν θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα και κενά «στις στιγμές που ζούμε μπορεί να δώσει ένα απτό παράδειγμα ότι η κανονικότητα επιστρέφει στη χώρα μας», παρά το ότι έχουν προηγηθεί μια σειρά μέτρα σε βάρος του μορφωτικού δικαιώματος.

Ο υπουργός εξήγγειλε, επίσης, χτες μέσω και του «εθνικού διαλόγου» ένα νέο σύστημα επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, «το οποίο θα αναβαθμίζει το σχολείο», κάνοντας λόγο για αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλύτερων τάξεών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ