Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Ανεβαίνουν οι τόνοι για το μοίρασμα της πίτας

Σηκώνονται από τα κόμματα και τα επιτελεία του συστήματος οι τόνοι της ενδοαστικής αντιπαράθεσης γύρω από το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, διαδικασία μέσα από την οποία επιδιώκεται το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά και η δημιουργία ενός πιο φιλικού τηλεοπτικού περιβάλλοντος για την κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας την Τρίτη 30/8, η κυβέρνηση κυκλοφόρησε χτες μακροσκελές non-paper, βασικός άξονας του οποίου είναι ο ισχυρισμός ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας». Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «ο διαγωνισμός διασφαλίζει τη διαφάνεια, τους ίσους όρους στους συμμετέχοντες, την οικονομική βιωσιμότητα των σχημάτων που θα αδειοδοτηθούν, τις θέσεις εργασίας, την υψηλή ποιότητα του εκπεμπόμενου προγράμματος, τη μεγιστοποίηση του τιμήματος για το ελληνικό Δημόσιο, το ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Επιβεβαιώνοντας ότι ο πραγματικός στόχος της όλης διαδικασίας δεν είναι ούτε η «υψηλή ποιότητα» ούτε, πολύ περισσότερο, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας (που θα εξασφαλίζονται τάχα από τις «υγιείς - πλέον - επιχειρήσεις», όπως αναφέρεται προκλητικά), αλλά το μοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας, το κυβερνητικό σημείωμα επαναλαμβάνει ότι «οι άδειες για κανάλια εθνικής εμβέλειας που δημοπρατούνται είναι οριστικά τέσσερις», γιατί «τόσες "σηκώνει" η αγορά» και το ύψος της διαφημιστικής δαπάνης... «με βάση τα σημερινά δεδομένα», όπως σπεύδει να συμπληρώσει χαρακτηριστικά η κυβέρνηση, αφήνοντας παράθυρο για παραπέρα παζάρια με επιχειρηματικά συμφέροντα στο μέλλον.

Αλλωστε, ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Παππάς, σε χτεσινή του συνέντευξη στο «Κόκκινο», δήλωσε ότι «δεν υφίσταται συζήτηση αυτή τη στιγμή» για πέμπτη άδεια, αλλά πρόσθεσε ότι «εάν ανοίξει, θα αφορά το απώτερο μέλλον»...

Τα σχετικά παζάρια για την πίτα των τηλεοπτικών ΜΜΕ θα συνεχιστούν έτσι κι αλλιώς και μετά την ερχόμενη Τρίτη, με το κυβερνητικό σημείωμα να αναφέρει ότι «θα ακολουθήσει με ταχύτατο ρυθμό ανάλογη διαδικασία για την αδειοδότηση και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών», ενώ ο Ν. Παππάς ανέφερε χτες ότι αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσει και για άδειες θεματικών καναλιών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατά τ' άλλα, κι ενώ σήμερα, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί προσομοίωση της διαδικασίας δημοπράτησης στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υποψήφιων επιχειρηματικών σχημάτων, το κυβερνητικό σημείωμα διαβεβαιώνει τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες ότι θα διασφαλιστούν ίσοι όροι, χωρίς «καμία δυνατότητα διαρροής πληροφοριών» κατά τη δημοπρασία και με «απολύτως αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εκπρόσωπός της, Γ. Κουμουτσάκος, έκανε χτες λόγο για ακύρωση του ρόλου του ΕΣΡ, παραβίαση του Συντάγματος και παρωδία διαγωνισμού, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ολιγοπώλιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς για να έχει το μονοπώλιο στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Από το ΠΑΣΟΚ, τέλος, ο Θ. Παπαθεοδώρου σε δήλωσή του στέκεται στη διαδικασία της δημοπρασίας, χαρακτηρίζοντάς την «ανεκδιήγητη», με μη αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι αντιπαραθέσεις των κομμάτων της αστικής διαχείρισης κρύβουν την ουσία, το γεγονός δηλαδή ότι το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα είναι εξίσου «διαπλεκόμενο» και εχθρικό προς την αντικειμενική ενημέρωση του λαού, όπως και το σημερινό, αφού τα κανάλια θα εξακολουθούν να ανήκουν στο κεφάλαιο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ