Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ενταση ενδοαστικών ανταγωνισμών για διοικήσεις και «κόκκινα» δάνεια

Σε δημιουργία «Ταμείου Συμμετοχών» για επενδύσεις με μορφή συμμετοχής στη μετοχική σύνθεση επιχειρήσεων προχωρά η κυβέρνηση

Τους έντονους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται γύρω από το ζήτημα της αξιολόγησης των διοικήσεων των εγχώριων τραπεζών και τον έλεγχο της σύνθεσής τους, καθώς και την προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, κατά τη χτεσινή συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

Χαρακτηριστικά, στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, σημειώνεται πως «σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο και τη διαδικασία αξιολόγησης των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών (...) ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε πως προσπάθειες ξένων κέντρων και ομάδων συμφερόντων να ενισχύσουν τις θέσεις και την επιρροή τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις υπαρκτές».

«Υπάρχουν περιπτώσεις», πρόσθεσε, «που κάποιοι διεκδικούν ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που τους αναλογεί ή προσπαθούν να αγνοούν τη θέση της κυβέρνησης». Παρ' όλα αυτά, δίνοντας ουσιαστικά διαβεβαιώσεις για τήρηση των συμφωνηθέντων με τους «εταίρους» του εγχώριου κεφαλαίου, ο Γ. Δραγασάκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τόνισε πως η επίκληση του κινδύνου του "αφελληνισμού" δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να δικαιολογούνται πρακτικές του παρελθόντος ή να μη γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές».

Αφού επανέλαβε, εξάλλου, τα γνωστά περί «διαφάνειας», «δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου» κ.ο.κ., ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση «έχει σταθερή θέση υπέρ της συμμετοχής των εκπροσώπων του Δημοσίου, αλλά και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων, στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζικών ιδρυμάτων».

Οι προϋποθέσεις για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση με την πολιτική της επιδιώκει τη δημιουργία εκείνων ακριβώς των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό του ρόλο», να στηρίξει δηλαδή πιο αποτελεσματικά τις επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Ως τέτοιες βασικές προϋποθέσεις περιέγραψε:

-- Τη «ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων δανείων"», ζήτημα άμεσα συνδεδεμένο - σε ό,τι αφορά τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια - με τις προωθούμενες αναδιαρθρώσεις και ανακατατάξεις σε κλάδους και τομείς της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ως θετικό παράδειγμα τις εξελίξεις στην αλυσίδα «Μαρινόπουλος», ισχυριζόμενος πως «η περίπτωση αυτή δείχνει πως όταν υπάρχει βούληση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις ελαχιστοποιώντας, κατά το δυνατόν, το κοινωνικό κόστος».

-- Την «ισχυροποίηση της κεφαλαιακής και καταθετικής βάσης των τραπεζών», αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσουν να στηρίξουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

-- Την «αντιμετώπιση των παθογενειών, των κάθε λογής εξαρτήσεων και της γενικότερης αδιαφάνειας που επικρατούσε στον τραπεζικό χώρο».

-- Τη «διαμόρφωση κι ενός συμπληρωματικού παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών φορέων και εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν αναπτυξιακούς πόρους, κυρίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα». Σε αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε, «βρίσκονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης, που αποσκοπούν στο μετασχηματισμό του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό Ταμείο με λειτουργίες αναπτυξιακής τράπεζας».

«Ταμείο Συμμετοχών» και επιτάχυνση ανακατατάξεων στις μετοχικές συνθέσεις

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, των «εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων», μέσω των οποίων θα επιταχύνονται και οι ανακατατάξεις στα μετοχικά κεφάλαια «βιώσιμων» επιχειρήσεων, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε χτες ότι «αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός "Ταμείου Συμμετοχών" (Fund of Funds) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), που θα αναλάβει τη διαχείριση του νέου Ταμείου».

Οπως επισημαίνεται, «στόχος είναι η συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους, το EIF, ενδεχομένως άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και από εξειδικευμένα ιδιωτικά funds, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν την αξιολόγηση των επιχειρήσεων. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται, θα επενδύεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equity capital, venture capital)».

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του υφυπουργού Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση, ο οποίος ανέφερε ότι το Ταμείο Συμμετοχών «θα συμβάλει στη μετατόπιση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις μη επιστρεπτέες επιδοτήσεις σε πιο σύγχρονες και αποδοτικές μορφές χρηματοδότησης».

«Η δημιουργία του Ταμείου Συμμετοχών», πρόσθεσε, «μπορεί λοιπόν να δώσει μια αποφασιστική ώθηση στην ελληνική οικονομία μέσα από υγιείς και μακρόπνοες ιδιωτικές επενδύσεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου στο Ταμείο μπορεί να ανέλθει μέχρι τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι, με τη συνεισφορά του EIF και των άλλων πηγών χρηματοδότησης, το ποσό αυτό να διπλασιαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ