Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Παραδόθηκαν πέντε κερδοφόρες πλαζ

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση παράδοσης των οργανωμένων ακτών της Αττικής σε ιδιώτες επιχειρηματίες με την υπογραφή των σχετικών σχεδίων συμβάσεων μίσθωσης χώρων και παραχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Πρόκειται για τις πλαζ Αλίμου, Βουλιαγμένης, Α' και Β' Βούλας και Βάρκιζας που με κυβερνητική απόφαση είχαν εκχωρηθεί στην ΑΕ Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ ΑΕ) που ανέλαβε την «αξιοποίηση» ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Στα πλαίσια, λοιπόν, της...«αξιοποίησής» τους οι κερδοφόρες πλαζ παραδίδονται τώρα από την ΕΤΑ για δέκα χρόνια στους επιχειρηματίες που θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη από τις υπηρεσίες που θα παρέχουν στους λουόμενους, στην πλειοψηφία τις μισθοσυντήρητες οικογένειες και τους συνταξιούχους της Αττικής.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, δύο είναι όλες κι όλες οι κοινοπραξίες που έβαλαν στο χέρι τις πέντε ακτές. Οι ακτές Αλίμου και Βουλιαγμένης παραχωρούνται στην κοινοπραξία «Αττικές Ακτές» η οποία αποτελείται από τις επιχειρήσεις ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ, ΤΕΡΝΑ, ΙΘΑΚΗ ΕΠΕ, ΑΧΙΝΟΣ. Στην κοινοπραξία «Βερνίκος» στην οποία συμμετέχουν οι Βερνίκος Κότερα ΑΕ, EFG EUROBANK PROPERTIES AE, EVEREST AE, ΕΥ ΖΗΝ ΑΕ, V+O COMMUNICATION RESSOURCES AE, παραχωρούνται οι άλλες τρεις πλαζ.

Ας σημειωθεί ότι η ιδιωτικοποίηση των πέντε πλαζ της Αττικής γίνεται και με τη συναίνεση των δημάρχων των αντίστοιχων δήμων, οι οποίοι προσβλέπουν στη συμμετοχή των δήμων στα έσοδα από την εκμετάλλευση των πλαζ. Σύμφωνα με τις συμβάσεις, το συνολικό τίμημα που θα καταβάλουν οι κοινοπραξίες για τα δέκα χρόνια που θα έχουν στην κατοχή τους τις ακτές, ανέρχεται σε 10,2 δισ. δρχ. Οι «Αττικές Ακτές» θα καταβάλουν για την ακτή Αλίμου 200 εκατ. δρχ. ως προκαταβολή και πάγιο οικονομικό αντάλλαγμα για τη δεκαετία 2,8 δισ. και για την ακτή Βουλιαγμένης 200 εκατ. δρχ. και πάγιο οικονομικό αντάλλαγμα 2,9 δισ. δρχ. Η δεύτερη κοινοπραξία που ανέλαβε τις άλλες τρεις πλαζ θα καταβάλει 100 εκατ. δρχ. προκαταβολή για την Α' Βούλας, 80 εκατ. δρχ. για τη Β' Βούλας και 150 εκατ. δρχ. για τη Βάρκιζα, ενώ το πάγιο οικονομικό αντάλλαγμα για τα δέκα χρόνια ανέρχεται περίπου σε 1,5 δισ. δρχ. για κάθε μια από τις παραπάνω τρεις ακτές. Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, οι κοινοπραξίες θα καταβάλουν ποσοστό επί του κύκλου εργασιών τους στην ΕΤΑ ΑΕ και στους δήμους και περιλαμβάνονται εγγυητικές επιστολές που καλύπτουν το πάγιο αντάλλαγμα των δέκα ετών.

Η μελέτη με βάση την οποία θα γίνουν οι παρεμβάσεις στις ακτές δεν περιλαμβάνει κανένα νέο κτίριο, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΤΑ. Πάντως, σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες που πρόκειται να αναπτύξουν οι κοινοπραξίες στις ακτές, διευκρινίζεται ότι υπόκεινται στην έγκριση των δημοτικών συμβουλίων των όμορων δήμων και θα ελέγχονται από τις αντίστοιχες επιτροπές ελέγχου ακτών στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων και της ΕΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ