Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τριβές στον αστικό κυβερνητικό συνασπισμό

Το Προσφυγικό, η έξοδος της Βρετανίας και η λεγόμενη Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) ΕΕ - ΗΠΑ είναι ζητήματα που τις τελευταίες μέρες αναδεικνύουν τις υπαρκτές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στο γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, που προφανώς εκφράζουν και διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης. Η αντιπαράθεση και οι τριβές προφανώς σχετίζονται και με τη χειραγώγηση του λαού, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017 για τις οποίες προετοιμάζονται τα αστικά κόμματα. Πρωταγωνιστής τις τελευταίες μέρες είναι ο αντικαγκελάριος Ζιγκμάρ Γκάμπριελ και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που αναφερόμενος στον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να φιλοξενήσει η Γερμανία (με αφορμή τα στοιχεία που βγήκαν για 300 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αυτή τη χρονιά), άσκησε αυστηρή κριτική στη χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ότι υποτίμησε τη διαχείριση του Προσφυγικού. Είπε χαρακτηριστικά: «Πάντα το λέγαμε ότι είναι αδιανόητο για τη Γερμανία να υποδέχεται ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο». Η Μέρκελ, από την πλευρά της, υπεραμύνεται της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό και την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι αυτό πρέπει να έχει κόστος για τη Βρετανία, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο «αν η διαδικασία αποχώρησης δεν γίνει με τον κατάλληλο χειρισμό και ακολουθήσουν και άλλα κράτη - μέλη τον ίδιο δρόμο, τότε η Ευρώπη θα πάρει την κάτω βόλτα».

Ακόμα πιο καυστικός ήταν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ για τη Διατλαντική Συμφωνία (TTIP), εκτιμώντας «ότι έχουν de facto αποτύχει, καθώς εμείς, οι Ευρωπαίοι, δεν πρόκειται ασφαλώς να ενδώσουμε στις απαιτήσεις τους». Η εκτίμηση αυτή του αντικαγκελάριου προκάλεσε μάλιστα την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μέσω του εκπροσώπου Τύπου της Μαργαρίτη Σχοινά έσπευσε να δηλώσει πως «αν και οι εμπορικές συνομιλίες παίρνουν χρόνο, η μπίλια γυρίζει αυτή τη στιγμή και η Επιτροπή πραγματοποιεί σταθερή πρόοδο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την TTIP» και πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες μάλιστα εισέρχονται τώρα σε ένα κρίσιμο στάδιο, καθώς έχουμε προτάσεις σχεδόν για όλα τα κεφάλαια πάνω στο τραπέζι και μια καλή αίσθηση του περιγράμματος της μελλοντικής συμφωνίας».

Και το θέμα αυτό εγγράφεται στην ατζέντα των συζητήσεων της Συνόδου της ΕΕ στην Μπρατισλάβα στις 22 Σεπτέμβρη, ωστόσο είναι φανερό ότι το παζάρι που αφορά μια μεγάλη γκάμα θεμάτων (δασμούς, κανονιστικά πλαίσια, νομοθεσίες που θα διευκολύνουν τη δράση των μονοπωλιακών ομιλών) είναι δύσκολο, καθώς συγκρούονται συμφέροντα. Επίσης, αστικά επιτελεία και ΜΜΕ διαρρέουν ότι οι κρίσιμες εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία την επόμενη χρονιά θα παρατείνουν κι άλλο τις διαπραγματεύσεις.

Ταυτόχρονα, αντιθέσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις φαίνονται και στο ζήτημα της Ουκρανίας και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με τον Γκάμπριελ και τον επίσης σοσιαλδημοκράτη ΥΠΕΞ, Φ. Β. Σταϊνμάγιερ, να είναι πιο δεκτικοί στην άρση των κυρώσεων σε σχέση με την Μέρκελ, που είναι πιο συγκρατημένη, όλοι τους βέβαια για λογαριασμό των μονοπωλίων, ώστε να διευρυνθεί η συνεργασία, που ήδη είναι σημαντική, με τα αντίστοιχα ρωσικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ