Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφικό αφιέρωμα...

Από αύριο Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη έως την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη, ο κινηματογράφος «Studio New Star Art Cinema» (Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής) διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 43 χρόνων από τη δολοφονία του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Θα προβάλλονται καθημερινά οι παρακάτω ταινίες:

-- «Machuca», του Αντρές Γουντ (Χιλή, 2004), στις 18.00.

Το πραξικόπημα του Πινοτσέτ, στη Χιλή, στις 11 Σεπτέμβρη του 1973, βρίσκει τον Αντρές Γουντ σε ηλικία μόλις 8 χρόνων. Τριάντα χρόνια αργότερα, μεταφέρει τις εικόνες εκείνων των ημερών στον κινηματογράφο. Ο Χιλιανός σκηνοθέτης προσπαθεί να μείνει πιστός σε εκείνες τις εικόνες, όπως τις συνέλαβε τότε το παιδικό μυαλό του...

Ο Ινφάντε και ο Ματσούκα, δυο εντεκάχρονα αγόρια, ζουν στο Σαντιάγκο. Ο Ινφάντε ζει στην πλούσια καθωσπρέπει συνοικία, ο Ματσούκα στην τενεκεδούπολη λίγα τετράγωνα μακριά. Ο Ματσούκα και ο Ινφάντε βρίσκονται στην ίδια τάξη. Η φιλία τους θα τους οδηγήσει σε συναρπαστικές ανακαλύψεις και εκπλήξεις.

-- «Το λευκό πραξικόπημα», των Βάλτερ Χαϊνόφσκι και Γκέρχαρντ Σόιμαν (Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, 1975), στις 20.00.

Οι κινηματογραφιστές Χαϊνόφσκι και Σόιμαν αποτελούν αδιαίρετο ντουέτο, που έφερε νέα αντίληψη στο πολιτικό ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες τους, κατά κανόνα, είναι υποδείγματα του είδους με ιδιαίτερα επεξεργασμένο μοντάζ, όπως η τετραλογία για τη Χιλή, που τους έκανε γνωστούς σ' όλον τον κόσμο.

Μέσα από την ταινία αποκαλύπτονται ο ρόλος της CIA και των αμερικανικών και πολυεθνικών εταιρειών και τα εκατομμύρια δολάρια με τα οποία χρηματοδοτούσαν τις δυνάμεις που οδήγησαν τη Χιλή στη δικτατορία. «Το λευκό πραξικόπημα» ερευνά τις ενορχηστρωμένες μεθόδους της CIA και της αστικής τάξης ώστε να επιτευχθεί ένα «λευκό πραξικόπημα», κινητοποιώντας και δυσαρεστημένα τμήματα του λαού...

3) «Αλιέντε», του Πατρίσιο Γκουσμάν (Χιλή, 2004), στις 21.30.

Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει πλευρές του Αλιέντε στην εξουσία. Ενα ντοκιμαντέρ γεμάτο δύναμη και παλμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ