Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε απόγνωση οι κάτοικοι του Θερμαϊκού

Κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες

Σπίτια λαϊκών οικογενειών καταστράφηκαν. Πακτωλός εκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά για έργα υποδομής για την προστασία του λαού, μερικά ψίχουλα...

MotionTeam

Σπίτια λαϊκών οικογενειών καταστράφηκαν. Πακτωλός εκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά για έργα υποδομής για την προστασία του λαού, μερικά ψίχουλα...
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, που είδαν τα σπίτια, τα καταστήματά τους και τις υποδομές του δήμου κυριολεκτικά να πνίγονται με την πρώτη δυνατή βροχή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης - καθαρισμού των ρεμάτων και της απουσίας ενίσχυσης των όποιων αντιπλημμυρικών υποδομών.

Μέχρι και χτες το βράδυ, παρέμεναν άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης γυναίκας, μητέρας τριών παιδιών, η οποία αγνοείται στην περιοχή της Νέας Μηχανιώνας. Οι έρευνες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, με πεζές περιπολίες και ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, επικεντρώνονται στην παραλία της Νέας Μηχανιώνας, καθώς είναι το τελευταίο στίγμα που έδωσε η γυναίκα στους δύο γιους της. Σύμφωνα με τον σύζυγό της, αργά το βράδυ της Τρίτης, η 53χρονη ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητό της. Γύρω στις 5 τα ξημερώματα βρέθηκε το αυτοκίνητο, αλλά η γυναίκα δεν βρισκόταν στο εσωτερικό του.

Οι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας, της Κερασιάς της Αγίας Τριάδας και των Νέων Επιβατών έδωσαν ολονύχτια μάχη για να σώσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα και ο εξοπλισμός επισιτιστικών επιχειρήσεων παρασύρθηκαν και βρέθηκαν στη θάλασσα, δέντρα ξεριζώθηκαν. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής χρειάστηκε να επέμβουν προκειμένου να διασώσουν 24 άτομα που βρίσκονταν εγκλωβισμένα στα σπίτια και στα αυτοκίνητά τους σε ρέματα και κυρίως σε χείμαρρο που υπερχείλισε στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Συνολικά, η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 550 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια, επιχειρήσεις και υπόγεια.

Θερμαϊκός. Στην εικόνα βλέπουμε μία εκδοχή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Copyright 2016 The Associated

Θερμαϊκός. Στην εικόνα βλέπουμε μία εκδοχή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας
Ο Δήμος Θερμαϊκού και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησαν την άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που έγινε χτες το απόγευμα. Πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν και σε περιοχές του Δήμου Δέλτα (Χαλάστρα) αλλά και στο Δήμο Χαλκηδόνας. Μάλιστα, στην επαρχιακή οδό Χαλκηδόνας - Κουφαλίων, μέσα σε μια λίμνη νερού, ακινητοποιήθηκε ένα λεωφορείο του ΟΑΣΘ και εγκλωβίστηκαν ο οδηγός και 5 επιβαίνοντες, οι οποίοι σώθηκαν με την παρέμβαση των υπηρεσιών του Δήμου.

Δίπλα στους πληγέντες το ΚΚΕ

Στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού βρέθηκε, χτες το πρωί, κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Οπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι της περιοχής, τα τρία κύρια ρέματα που περνούν από τους οικισμούς και καταλήγουν στη θάλασσα δεν καθαρίστηκαν, άλλα ρέματα έχουν μπαζωθεί, με αποτέλεσμα για δεύτερη φορά μέσα σε 8 χρόνια να επαναλαμβάνονται τα πλημμυρικά φαινόμενα, πιο έντονα αυτήν τη φορά.

Ο Σάκης Βαρδαλής κατήγγειλε τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης που αφήνουν το λαό έρμαιο των όποιων καιρικών φαινομένων, καθώς αρνούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τα ζωτικής σημασίας έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Για την καταστροφή δεν φταίνε τα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά η έλλειψη αυτών των αναγκαίων έργων που θα έπρεπε να γίνονται λαμβάνοντας υπόψη ακριβώς αυτά τα έκτακτα φαινόμενα. Δεσμεύθηκε ότι το ΚΚΕ θα παρέμβει σε κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να γίνει άμεσα η καταγραφή και η αποκατάσταση των ζημιών, να δοθεί έκτακτο βοήθημα για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων και για να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές που έχουν προκληθεί.

Λεωφορείο του ΟΑΣΘ σε υποβρύχια διαδρομή. Οι επιβάτες κινδύνευσαν και τελικά βγήκαν από την οροφή
Λεωφορείο του ΟΑΣΘ σε υποβρύχια διαδρομή. Οι επιβάτες κινδύνευσαν και τελικά βγήκαν από την οροφή
Με ανακοίνωσή της, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών που σταθερά και μόνιμα υποβαθμίζουν τα όποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας». Και ζητά «χωρίς καμία καθυστέρηση οι δήμοι και η περιφέρεια να προχωρήσουν στη συντήρηση και ενίσχυση των αντιπλημμυρικών υποδομών, να εκπονήσουν σχέδιο ολοκληρωμένης προστασίας του λαού απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, την αντισεισμική και αντιπυρική προστασία. Να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την άμεση χρηματοδότηση και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού».

  • Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε το απόγευμα της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ