Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση με αφορμή την επανέναρξη της επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα

Συνεχίζεται ο απαράδεκτος εγκλωβισμός πάνω από 60.000 ανθρώπων που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες

Eurokinissi

Ερώτηση κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με την επανέναρξη της επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Παπαδάκης, έχει ως εξής:

«Με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που προώθησαν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου, συνεχίζεται ο απαράδεκτος εγκλωβισμός στην Ελλάδα πάνω από 60.000 στη συντριπτική πλειοψηφία προσφύγων κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η ΕΕ απεργάζεται την επανέναρξη, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, των επαναπροωθήσεων προσφύγων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα, με βάση τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙI, που έχουν "παγώσει" εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Η συζητούμενη επικαιροποίηση του Δουβλίνου στοχεύει στην επανέναρξη και εντατικοποίηση των επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες πρώτης καταγραφής, καθώς και στις πιο γρήγορες διαδικασίες απέλασης.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μέζιερ, όπως και της αρμόδιας εκπροσώπου της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, το επιβεβαιώνουν. Δεδομένου ότι με την πολιτική της ΕΕ ήδη δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, παρότι έχουν άλλες χώρες ως προορισμό τους, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που δημιουργούν έδαφος για νέο μαζικό κύμα προσφύγων,

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-- στους σχεδιασμούς για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα από άλλες χώρες, με πλήρη εφαρμογή του Δουβλίνου και παρά το ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί σε αυτές τις χώρες;

-- στο ότι η προωθούμενη επικαιροποίηση του Δουβλίνου θα εντείνει όχι μόνο τις επαναπροωθήσεις στα κράτη - μέλη πρώτης καταγραφής, αλλά και τις μαζικές απελάσεις σε βάρος προσφύγων και μεταναστών;».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είπε προχτές η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας εφαρμόζεται με ταχείς ρυθμούς, για την παράλληλη επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία και την επιστροφή μεταναστών που μπήκαν χωρίς χαρτιά παράτυπα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ν. Μπερτό, η τελευταία επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου, ενώ περισσότερες επιστροφές έχουν προγραμματιστεί για τις «επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Η Ν. Μπερτό πρόσθεσε πως στα εν λόγω ζητήματα συνεχίζεται η συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που κάνει πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής μεταναστών από την Ελλάδα. Η εκπρόσωπος επανέλαβε πως από τους περίπου 480 που έχουν επιστραφεί, μόνο δύο είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, η οποία απορρίφθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ