Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Πλαίσιο αιτημάτων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Παιδείας

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Συνέντευξη Τύπου με θέμα τη νέα σχολική χρονιά παραχώρησε χτες ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέας Αθανασόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο δήμαρχος τόνισε ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

«Η κατάσταση στην Παιδεία δεν εξαιρείται από τη γενικότερη ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Η πολύχρονη υποβάθμιση της δημόσιας Εκπαίδευσης ενισχύεται με τις οδηγίες που περιλαμβάνει για την Παιδεία το 3ο μνημόνιο, που ψηφίστηκε από όλα τα αστικά κόμματα στη Βουλή. Τα παιδιά μας και η ολόπλευρη μόρφωσή τους αποτελούν "δημοσιονομικό κόστος", που πρέπει να περικοπεί.

Η σημερινή κυβέρνηση σταθεροποίησε στο κατώτατο σημείο όσο ποτέ την οικονομική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της Παιδείας (σε όλα τα επίπεδα). Για τη λειτουργία και τη συντήρηση των 264 σχολείων, που φοιτούν 30.000 μαθητές στο Δήμο μας, η μείωση της οικονομικής επιχορήγησης (σε σχέση με το 2009) των σχολικών επιτροπών έχει υπερβεί το 60% (στα πλαίσια αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την εμφάνιση πλεονασμάτων), δημιουργώντας εκρηκτικά δυσάρεστες (έως γελοίες) καταστάσεις στο δημόσιο σχολείο, με τους γονείς να είναι διαρκώς με το χέρι στην τσέπη για την αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων ελλείψεων. Ενώ σχεδόν μηδενικά είναι τα κονδύλια στο ΠΔΕ και στο ΕΣΠΑ για την ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων.

Συνεχίζει να απαγορεύει και δεν χρηματοδοτεί νέες προσλήψεις που απαιτούνται για τις αντικαταστάσεις των κενών του προσωπικού που συνταξιοδοτείται (από το 2011). Στο Δήμο υπάρχουν 700 κενά στο προσωπικό του, κυρίως ελλείψεις εργατοτεχνικού δυναμικού, που με την προσφορά τους και την εργασία τους θα δημιουργούσαν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής - ασφάλειας και φύλαξης στα σχολεία μας. Διατηρεί επίσης το απάνθρωπο εργασιακό καθεστώς στις 160 συμβασιούχες καθαρίστριες, που το μόνο που δικαιούνται είναι να δουλεύουν ανθυγιεινά για 200-300 ευρώ το μήνα, χωρίς στην κυριολεξία άλλη ανταμοιβή ή δικαιώματα.

Αποτέλεσμα τα κτίρια των σχολείων μας που φοιτούν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να παραμένουν υπέργηρα και κακοσυντηρημένα, χωρίς να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες μάθησης, χωρίς αντικεραυνική προστασία και σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, με απαρχαιωμένο και με ελλείψεις εξοπλισμό, με παντελή απουσία σύγχρονων χώρων άθλησης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες στελεχών και υπαλλήλων του Δήμου και την τεράστια συνεισφορά εκπαιδευτικών και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Πλαίσιο αιτημάτων

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

-- 100% αύξηση της οικονομικής χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις λειτουργικές - επισκευαστικές ανάγκες των σχολείων. Εκτακτη χρηματοδότησή τους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη του γονιού για υλικά, αναλώσιμα, επισκευές κ.λπ.

-- Κατάργηση του περιορισμού των προσλήψεων. Σταθερές - μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για την κάλυψη των κενών του προσωπικού του Δήμου (εργατοτεχνίτης - φύλακες κ.λπ.). Πρόσληψη των συμβασιούχων καθαριστριών με μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για υγιεινά και καθαρά σχολεία.

-- Αμεση απόσυρση των κυβερνητικών αποφάσεων για το ολοήμερο Δημοτικό - Νηπιαγωγείο, την Ειδική Αγωγή, το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου και μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη όλων των αναγκών.

-- Μέτρα ανακούφισης στις φτωχές οικογένειες και τους ανέργους για την κάλυψη των βασικών αναγκών σε σχολικά είδη.

-- Ενα γεύμα για όλους τους μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Παιδείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη μονομερή απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κλείσει το 67ο Δημοτικό Σχολείο στα Ζαρουχλέικα, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη και αιφνιδιαστική απόφαση που πάρθηκε στα μουλωχτά και η οποία αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι καλύτερος μαθητής στην αντιλαϊκή πολιτική απ' ό,τι ήταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ