Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ - ΑΓΡΟΤΕΣ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα στις 2 Νοέμβρη

Σε πρόγραμμα δράσης για την ανεργία και την προστασία του λαϊκού εισοδήματος κατέληξε η σύσκεψη που έγινε προχτές με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Στιγμιότυπο από τη μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη
Σειρά αγωνιστικών δράσεων για το θέμα της ανεργίας και της προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, που θα κορυφωθούν με πανθεσσαλικό συλλαλητήριο εργατών - αγροτών - ΕΒΕ, την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, αποφασίστηκαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη ΔΣ εργατικών Σωματείων και Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και ΕΒΕ, που πραγματοποιήθηκε προχτές με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), στα γραφεία του.

Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη, θα γίνει η προετοιμασία που χρειάζεται ώστε στο συλλαλητήριο να πάρουν μέρος μαζικά και με οργανωμένο τρόπο, μέσα από τα σωματεία τους, άνεργοι, εργαζόμενοι, αγρότες, ΕΒΕ, συνταξιούχοι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς. Για το σκοπό αυτό, θα οργανωθούν εξορμήσεις ενημέρωσης στις πόλεις και στα χωριά, θα βγει κοινό ενημερωτικό φυλλάδιο από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και φυλλάδια από καθεμία χωριστά, αφίσα, σποτ, πανό κ.λπ.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, τόνισε την ανάγκη οργάνωσης της πάλης από κάθε εργατικό σωματείο, από κάθε συνδικαλιστική οργάνωση της αγροτιάς και των ΕΒΕ και από κοινού σε κάθε κλάδο και περιοχή, κόντρα στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, με στόχο να συσπειρωθούν στη δράση τόσο οι άνεργοι όσο και οι εργαζόμενοι, οι μικροί αγρότες και ΕΒΕ, τα μέλη των οικογενειών τους.

Κάνοντας αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που κατατρέχει την περιοχή, σημείωσε ότι στη Θεσσαλία οι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι φτάνουν σήμερα τους 67.566 (24.954 στο Ν. Λάρισας, 18.871 στο Ν. Μαγνησίας, 12.811 στο Ν. Τρικάλων και 10.930 στο Ν. Καρδίτσας).

Σ' αυτούς δεν υπολογίζονται όσοι δουλεύουν ελάχιστους μήνες ή μέρες το χρόνο, ούτε βέβαια οι εργαζόμενοι που παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, που φτάνουν τις 850.000 πανελλαδικά και πολλοί απ' αυτούς θα καταλήξουν στην ανεργία, χωρίς να έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις, όπως έγινε, για παράδειγμα, με τους 580 των σούπερ μάρκετ «Λάρισα», τους 145 της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, τους 40 του εργοστασίου Οινοπνεύματος και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις.

Επισήμανε ότι η ανεργία πλήττει σχεδόν όλους τους κλάδους της περιοχής, με πρωταθλητή τον κλάδο των Κατασκευών, που φτάνει το 80%, του Μετάλλου σε Βόλο και Λάρισα, της Υφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος στη Λάρισα, του Ξύλου - Επίπλου σε Λάρισα, Τρίκαλα, του Τύπου - Χάρτου και της Χημικής Βιομηχανίας σε Βόλο και Λάρισα, του Εμπορίου, ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, του Επισιτισμού, των Μεταφορών.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που βιώνουν οι άνεργοι, ανέφερε ενδεικτικά στοιχεία από το Δήμο Λάρισας, όπου 300 οικογένειες από τις 700 που έκαναν αίτηση παίρνουν τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου κι άλλες 120 συσσίτιο, 2.500 οικογένειες παίρνουν τρόφιμα από το ΤΕΒΑ και άλλες 2.000 οικογένειες από τους υπόλοιπους δήμους του Ν. Λάρισας. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους άλλους δήμους της Θεσσαλίας.

Στην κατάσταση που επικρατεί στη μικρομεσαία αγροτιά της Θεσσαλίας αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, καταγγέλλοντας ότι με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και της ΚΑΠ, το μέλλον των μικρομεσαίων αγροτών θα είναι είτε η ανεργία είτε η μετατροπή τους σε σύγχρονους κολίγους - εργάτες γης.

Μέχρι το συλλαλητήριο, αλλά και μετά από αυτό, αποφασίστηκε να γίνουν διαδηλώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες κινητοποιήσεις (σε ΟΑΕΔ, ΔΕΗ, ΔΕΥΑ, δήμους, περιφέρεια, υπουργεία, νοσοκομεία κ.α.) και ταυτόχρονα να οργανωθεί η ταξική αλληλεγγύη προς τους ανέργους και τις οικογένειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ