Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ»
Οι Επιτροπές Αγώνα συζητούν και οργανώνουν τη δράση τους

Νέες πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες, καθώς κλιμακώνονται τα επιχειρηματικά παιχνίδια στο παρασκήνιο

Στιγμιότυπο από τη συνέλευση
Στιγμιότυπο από τη συνέλευση
«Εμείς οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι, να περιμένουμε από τους επιχειρηματίες να μας σώσουν». Με αυτό τον τρόπο απαντούν οι Επιτροπές Αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος» στα σχέδια για τη «διάσωση» της επιχείρησης και τη συμφωνία «Μαρινόπουλου» και «Σκλαβενίτη». Οι Επιτροπές προχώρησαν σε συνέλευση την Κυριακή το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, υλοποιώντας την απόφαση που είχαν πάρει σε σύσκεψή τους.

Εχοντας οργανώσει κινητοποιήσεις, συνελεύσεις και συσκέψεις στα καταστήματα, μια στάση εργασίας και μια απεργία, οι Επιτροπές Αγώνα συνεχίζουν αυτό το διάστημα τις παρεμβάσεις. Στο πλευρό τους βρίσκονται σταθερά τα κλαδικά σωματεία, τα οποία θα στηρίξουν τις αποφάσεις που θα πάρουν τις επόμενες μέρες οι Επιτροπές Αγώνα στα καταστήματα. Θυμίζουμε ότι στις 21 Σεπτέμβρη είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στα δικαστήρια το «σχέδιο εξυγίανσης» και η υπαγωγή της επιχείρησης στον πτωχευτικό κώδικα.

Στη συνέλευση συζητήθηκαν όλες οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τα βήματα υλοποίησης της συμφωνίας των δύο αλυσίδων σούπερ μάρκετ και τι σημαίνει η συμφωνία αυτή για τους εργαζόμενους. Οπως τονίστηκε, τόσο από την εισήγηση όσο και από τη συζήτηση που ακολούθησε, η εργοδοσία και η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου σκόπιμα προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα ευφορίας και εφησυχασμού, όταν η συμφωνία είναι η αρχή μιας νέας αβεβαιότητας για τους εργαζόμενους.

Για παράδειγμα, η τροφοδοσία, που λέει η εργοδοσία ότι θα ξεκινήσει μετά την εκταμίευση του πρώτου πακέτου της χρηματοδότησης, αφορά μόλις 29 καταστήματα από τα περίπου 500 που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, επιτείνοντας τα ερωτήματα για την τύχη των υπολοίπων. Παράλληλα, οι «πανηγυρισμοί» για την τροφοδοσία συνοδεύονται από «συμβουλές» που καλούν τους εργαζόμενους να «σταματήσουν τα πηγαδάκια από Δευτέρα», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι ίδιοι.

Κίνητρο της συμφωνίας είναι το επιχειρηματικό κέρδος

«Ο "Σκλαβενίτης" μπήκε στη συμφωνία για να υπηρετήσει την επιδίωξή του να κυριαρχήσει στην αγορά μέσω εξαγορών άλλων επιχειρήσεων. Λειτουργεί για το συμφέρον της επιχείρησής του και με γνώμονα το κέρδος», ανέφερε εισηγητικά ο Αχμέτ Μουσταφά. Υπενθύμισε αλυσίδες που εξαγοράστηκαν («Ατλάντικ», «Εξτρα», «Δούκας», «Χαλκιαδάκης») και άλλα σχέδια που τελικά ναυάγησαν («Βερόπουλος»).

Στάθηκε, ακόμα, στο προφίλ του «καλού εργοδότη» που προσπαθεί να εμφανίσει ο «Σκλαβενίτης», τονίζοντας ότι τέτοια προσπάθεια κάνουν όλοι οι εργοδότες του κλάδου. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο «Μαρινόπουλο», ο οποίος, όταν μεσουρανούσε, έστηνε κοινωνικά παντοπωλεία, έλεγε ότι «είμαστε όλοι μια οικογένεια» και καλούσε τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη για να είναι η εταιρεία στην πρώτη θέση του κλάδου.

Την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο «Σκλαβενίτη» μετέφεραν εργαζόμενοι στην επιχείρηση και μέλη του κλαδικού σωματείου. Εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων και μορφών απασχόλησης, εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, είναι η άλλη όψη του νομίσματος των εξαγορών άλλων αλυσίδων (π.χ. «Δούκας», «Eξτρα») και της επέκτασης της επιχείρησης, από τα 80 στα 160 καταστήματα τα τελευταία χρόνια.

Οπως σημείωσαν, η ύπαρξη και η λειτουργία των Επιτροπών Αγώνα είναι παράδειγμα για τους συναδέλφους τους στο «Σκλαβενίτη», προκειμένου να πάρουν και οι ίδιοι την υπόθεση της οργάνωσής τους στα χέρια τους, αφού και εκεί το επιχειρησιακό σωματείο είναι εργοδοτικό. Το λόγο πήρε, επίσης, εκπρόσωπος από τους πρώην εργαζόμενους της «Ηλεκτρονικής», που βρέθηκαν στην ανεργία χωρίς αποζημιώσεις μετά την πτώχευση της επιχείρησης, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά και συλλογικά τη μάχη που έχουν μπροστά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ