Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η πραγματική γνώση είναι δύναμη για όλη την κοινωνία

Το 7ο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Δ. Κουτσούμπας στο 7ο Δημοτικό Καισαριανής...
Ο Δ. Κουτσούμπας στο 7ο Δημοτικό Καισαριανής...
Στο 7ο και στο 1ο Δημοτικά Σχολεία Καισαριανής βρέθηκε χτες, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και γονείς. Και αυτά τα σχολεία δεν ξεφεύγουν από τη γενική εικόνα που εμφανίστηκε, χτες, με τις ελλείψεις, καθώς από το 7ο Δημοτικό λείπουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και δεν υπάρχει δυνατότητα να αρχίσει ακόμα το ολοήμερο πρόγραμμα, ενώ οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού, που δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού αλλά γνωρίζουν την εικόνα των υπόλοιπων σχολείων, σχολίαζαν ότι είναι... «ευνοημένοι»! Στα σχολεία παραβρέθηκε, επίσης, και μίλησε ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκε αρχικά η διευθύντρια του 7ου Δημοτικού Καισαριανής και ακολούθησε σύντομη συνομιλία του με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για τα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Στη συνέχεια, ο ΓΓ της ΚΕ απηύθυνε χαιρετισμό σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, μετά από τον αγιασμό, την ανάγνωση γράμματος του τοπικού Μητροπολίτη προς τους μαθητές, αλλά και ανακοίνωσης του Σωματείου εκπαιδευτικών της περιοχής που επισήμανε τα προβλήματα με τα οποία ξεκινά η σχολική χρονιά και τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Χρειάζεται δύναμη και οργανωμένος συλλογικός αγώνας

...και με τους εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Καισαριανής
...και με τους εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Καισαριανής
Στο χαιρετισμό του ο Δ. Κουτσούμπας είπε:

«Από βάθους καρδιάς εύχομαι καλή χρονιά και καλή δύναμη. Καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς, στους δασκάλους σας, σε σας, τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και τους γονείς σας. Καλή δύναμη χρειάζονται και οι μαθητές και οι μαθήτριες που ξεκινάνε σήμερα για πρώτη χρονιά το δημοτικό σχολείο, αλλά και εκείνοι που έχουν άλλα χρόνια ακόμα να περάσουν, αλλά και η τελευταία τάξη του Δημοτικού, που στο τέλος της χρονιάς θα περάσει στο Γυμνάσιο. Η ευχή από μας είναι να μαθαίνετε, συνεχώς να μαθαίνετε, να ρωτάτε τους δασκάλους σας, τους γονείς σας, να έχετε απορίες, να λύνονται αυτές στο σχολείο έτσι όπως πρέπει και, βέβαια, πρέπει να γνωρίζετε - οι γονείς σας, οι δάσκαλοί σας το ξέρουν - ότι η γνώση, η πραγματική γνώση είναι δύναμη. Είναι δύναμη και προσωπική για τον καθένα από σας που ξεκινάει το σχολείο, είναι δύναμη για όλη την κοινωνία.

Καλή δύναμη ευχόμαστε και στους δασκάλους σας, στους εκπαιδευτικούς, τα προβλήματα των οποίων ακούσαμε μόλις πριν από λίγο από την εκπρόσωπο του συλλόγου τους. Και βεβαίως, ξεκινάει μια χρονιά, όπου έχουν την αγωνία να βοηθήσουν στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών και μαθητριών, να βοηθήσουν στη μαθησιακή διαδικασία που χρειάζεται το σχολείο, αλλά ταυτόχρονα έχουν να επιλύσουν και δικά τους ζητήματα, ζητήματα υποδομών του σχολείου, ζητήματα των κενών που υπάρχουν σε ειδικότητες... Γιατί ξέρετε, τα λέγαμε και πριν με το Σύλλογο των δασκάλων: Πριν από λίγες μέρες χειροκροτήσαμε τους Ολυμπιονίκες μας στο Ρίο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έφεραν χρυσά, ασημένια, χάλκινα μετάλλια για την Ελλάδα, για την πατρίδα τους, για το λαό μας. Ομως, για να έχεις πρωταθλητές, πρέπει να έχεις και αθλητές. Και για να έχεις αθλητές, πρέπει να έχεις αθλητισμό. Και για να υπάρχει αθλητισμός, πρέπει αυτός να είναι μαζικός αθλητισμός, να αφορά όλο το λαό και τη νεολαία. Και για να έχεις τέτοιον αθλητισμό, δεν μπορείς να ξεκινάς μετά τα 30 ή τα 40. Πρέπει να ξεκινάς από το νηπιαγωγείο, από το δημοτικό, απ' το σχολείο, απ' τη γειτονιά, απ' τον πρωτοβάθμιο σύλλογο. Ετσι μόνο θα μπορεί να αναπτυχθεί η άθληση για το λαό, για τη νεολαία μας. Και, βέβαια, ξέρουμε πολύ καλά ότι σήμερα μόλις το 19% των δημοτικών σχολείων έχει κάποιο στοιχειώδες γυμναστήριο. Στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχει ούτε ένα σκάμμα. Σήμερα, σε εσάς εδώ στο σχολείο, λείπουν ειδικότητες. Καλύπτονται θέσεις από άλλους εκπαιδευτικούς. Και, βέβαια, οι εκπαιδευτικοί έχουν και τα δικά τους εργασιακά προβλήματα. Εχουν τα δικά τους εισοδηματικά προβλήματα. Εχουν τα προβλήματα της οικογένειας, όπως έχει κάθε άνθρωπος στην ελληνική κοινωνία με την οικονομική κρίση. Πρέπει να ζήσουν γονείς, να γιατροπορέψουν συγγενείς, να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά. Εχουν να πληρώσουν, εκτός από την εφορία, τώρα το Σεπτέμβρη που ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, έχουν να πληρώσουν για το ένα, για το άλλο... Αρα, λοιπόν, αυτά τα ζητήματα χρειάζονται δύναμη, χρειάζονται κουράγιο, χρειάζονται αγώνα.

Καλή δύναμη χρειάζεται επίσης και σε εσάς, τους γονείς των παιδιών. Γιατί περνάτε κι εσείς δύσκολες μέρες. Είναι η οικονομική κρίση, είναι η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Πρέπει να πληρώσετε κι εσείς τους φόρους, πρέπει να έχετε το νου σας για τη λειτουργία του σχολείου, για να μπορεί το παιδί να μάθει γράμματα και για να γίνει άξιος άνθρωπος στην κοινωνία, να μπορεί αύριο να βρει δουλειά, να πάρει ένα πτυχίο στο χέρι.

Αρα, λοιπόν, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί σε κοινό μέτωπο, σε κοινό αγώνα. Χρειάζεται αντοχή, χρειάζεται δύναμη, χρειάζεται οργανωμένος συλλογικός αγώνας. Με αυτές τις ευχές, με αυτές τις σκέψεις, εκ μέρους του ΚΚΕ, σας ευχόμαστε καλή πρόοδο, καλή συνέχεια, καλή δύναμη, καλή υγεία σε όλους».

Χαιρετισμό απηύθυνε αμέσως μετά και ο δήμαρχος, Η. Σταμέλος, που μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Εμείς, ως δημοτική αρχή, είμαστε δίπλα στην πάλη για τα προβλήματα στα σχολεία. Θέλω, όμως, να ξέρετε ότι η γενικότερη πολιτική που θίγει όλους έχει επιπτώσεις και στο δήμο και στην προσπάθεια που κάνουμε. Εχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια - πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο τέλος - για τη σοβαρή παρέμβαση στα σχολεία, η οποία είναι απαραίτητη γιατί βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, είναι παλιά σχολεία και έχουν αρκετά χρόνια να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις. Λέω ότι βρισκόμαστε στο τέλος γιατί η ίδια η οικονομική δυσκολία είναι αυτή που μας καθυστερεί. Σε επικοινωνία που είχα με την πρόεδρο του ΟΣΚ, μας διαβεβαίωσε ότι μες στο μήνα θα πάρει απόφαση έτσι ώστε να εγκρίνει ένα πολύ μεγάλο κονδύλι, απαραίτητο όμως για τα σχολεία της πόλης.

Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, σε ετοιμότητα, γιατί τίποτα δε χαρίζεται στη σημερινή εποχή. Και ο αγώνας για καλύτερες συνθήκες μόρφωσης των παιδιών μας πρέπει να είναι ενιαίος, κοινός και να αφορά όλους μας».

Ο Η. Σταμέλος ενημέρωσε, επίσης, για την παράδοση του χώρου του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στο δήμο για αξιοποίησή του από το λαό, μετά από πολύχρονους αγώνες, σημειώνοντας πως είναι ένας χώρος ιστορικής σημασίας, που πρέπει να αξιοποιηθεί και από τα σχολεία.

Είναι επιλογή του συστήματος η ημιμάθεια

Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο δήμαρχος συναντήθηκαν με τους εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Καισαριανής, όπου η συζήτηση μπήκε και στο περιεχόμενο του σχολείου, με τους εκπαιδευτικούς να σημειώνουν πως «γίνονται εκπτώσεις στη φιλοσοφία του σχολείου, ποιος μπορεί να το αρνηθεί αυτό;» και τον Δ. Κουτσούμπα να επισημαίνει, μιλώντας για το καπιταλιστικό σύστημα, ότι «είναι επιλογή των κυβερνήσεων και του συστήματος αυτού η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στο Δημόσιο και η λειψή γνώση». Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε, μεταξύ άλλων, προς τους εκπαιδευτικούς: «Εχετε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αγώνες που κάνετε, στις προσπάθειες που κάνετε, κι εμείς όταν λέμε αγώνα εννοούμε τον αγώνα που κάνετε και ως άτομα, ως προσωπικότητες και συλλογικά ως εκπαιδευτική κοινότητα και μέσα στο σχολείο, για τα παιδιά, για να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά και γενικότερα για αλλαγές συνολικότερες στην κοινωνία. Γιατί ό,τι και να κάνει ένα άτομο ή μια μικρή ομάδα, μια κοινότητα, ακόμα κι ένας ολόκληρος κλάδος για το χώρο του ή το χώρο δράσης του, αν δεν αλλάξουν ριζικά και κάποια άλλα πράγματα, δεν ανατραπούν εκ βάθρων, όπως λέμε εμείς, πάλι θα είμαστε σε "μία από τα ίδια". Μπορεί να κάνουμε δηλαδή κανένα "μερεμετάκι" και τελικά το περιεχόμενο να μένει το ίδιο και να οδηγείται ξανά στην ημιμάθεια, να λείπουν ειδικότητες κ.λπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ