Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Πολύνεκρο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο

Ανθρακωρύχοι μεταφέρουν τον καμένο συνάδελφό τους

Associated Press

Ανθρακωρύχοι μεταφέρουν τον καμένο συνάδελφό τους
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Εκρηξη που προκάλεσε κατά πάσα πιθανότητα διαρροή μεθανίου σε ανθρακωρυχείο της δυτικής Ρουμανίας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρακωρύχων και τον τραυματισμό άλλων δύο. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) σε ανθρακωρυχείο της πόλης Βουλκάν και θεωρήθηκε ένα από τα χειρότερα της τελευταίας δεκαετίας στη Ρουμανία.

Ολα συνέβησαν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας, οπότε μία ομάδα ανθρακωρύχων συνάντησε προβλήματα στην προσπάθεια εξόρυξης άνθρακα σε βάθος 350 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης. Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν πως η έκρηξη εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας των ανθρακωρύχων να ανατινάξουν βράχο...

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριάν Ναστάσε διέταξε τη διενέργεια έρευνας στην οποία τέθηκαν επικεφαλής οι υπουργοί Εσωτερικών Ιοάν Ρους και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριάν Σάρμπου. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Ιον Ιλιέσκου έστειλε συλλυπητήριες επιστολές στις οικογένειες των θυμάτων, κάνοντας έκκληση στις αρχές για την παροχή οικονομικής και ηθικής υποστήριξης στους συγγενείς των εκλιπόντων.

Οι πρώτες έρευνες για τον εντοπισμό της ακριβούς αιτίας που προκάλεσε την έκρηξη ξεκινούν σήμερα, οπότε ομάδα ειδικών από το Εθνικό Ινστιτούτο Ασφάλειας Εξορύξεων θα μεταβεί στο ορυχείο.

Τα θύματα του τρομερού δυστυχήματος ήταν εργαζόμενοι ηλικίας από 20 έως 43 ετών. Μετά το δυστύχημα δεκάδες ανθρακωρύχοι αρνήθηκαν να μεταβούν στους τόπους δουλιάς.

Ηταν το χειρότερο εργατικό δυστύχημα σε ρουμανικό ορυχείο από το 1989, οπότε έκρηξη είχε προκαλέσει το θάνατο 29 ανθρακωρύχων, και από το 1986 οπότε είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι 57 ανθρακωρύχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ