Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η κυβέρνηση στη σκιά του ... Λάσκαρη

Ευρηματικά τα νέα συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση

Παλιά και νέα συνθήματα ακούστηκαν στη χτεσινή μαζική διαμαρτυρία έξω από το Ζάππειο. Ανάμεσα σε αυτά που ξεχώρισε, ήταν το εξής: «Κατρούγκαλε - Κατρούγκαλε, με όλα αυτά που κάνεις, τον Βρούτση τον ξεπέρασες, τον Λάσκαρη τον φτάνεις!». Πρόκειται για σύνθημα - καταγγελία της πολιτικής της κυβέρνησης, που συνεχίζει και επιτείνει τα αντεργατικά μέτρα της προηγούμενης, ενώ με τα σχέδιά της για το συνδικαλιστικό νόμο κοντεύει να ξεπεράσει και τον Λάσκαρη. Ο Κ. Λάσκαρης ήταν υπουργός της ΝΔ στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Στις 24 Μάη 1976, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έφερε για συζήτηση στη Βουλή τον περιβόητο «Νόμο 330» περί «εργατικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών ελευθεριών». Πρόκειται για ένα άγριο νομοθέτημα, που προκάλεσε γενικευμένες αντιδράσεις και αγώνες. Μεταξύ άλλων, περιόριζε δραστικά το δικαίωμα στην απεργία, νομιμοποιούσε το «λοκ άουτ» και τη συγκρότηση απεργοσπαστικών μηχανισμών και κυρίως απαγόρευε την «πολιτική απεργία». Υπερασπιζόμενος αυτό το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας, Κ. Λάσκαρης, χαρακτήρισε «αυθάδη και ιταμή» την αξίωση για απόσυρσή του και σημείωνε στην εισηγητική του έκθεση ότι δεν υπάρχει πλέον «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο». Μάλιστα, ο ίδιος δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι «δεν θα επιτρέψωμεν την πάλην των τάξεων»! Κάτι σαν το «κι εγώ είμαι κομμουνιστής», που έλεγε τις προάλλες ο Κατρούγκαλος...

Ανάμεσα στα υπόλοιπα νέα συνθήματα που ακούστηκαν χτες, είναι και τα εξής: «Οχι στην ανεργία, στη μίζερη ζωή, οργάνωση - αγώνας για την ανατροπή», «Οχι στη σκλαβιά, σπάστε τα δεσμά, οργάνωση παντού, ΠΑΜΕ ταξικά», «Εργάτη μη μειώνεις τις απαιτήσεις, στους ταξικούς αγώνες για νέες κατακτήσεις», «Των εργατών δουλειά πώς θα οργανωθούν, στων αστών τους νόμους δεν θα υποταχθούν», «Τη ζωή που φτιάχνουν πρέπει να αλλάξεις, αυξήσεις στους μισθούς, αυξήσεις στις συντάξεις», «Αυξήσεις στους μισθούς και σταθερή δουλειά, αγώνας ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά», «Το κεκτημένο το ευρωπαϊκό, στηρίζει το κεφάλαιο το πολυεθνικό» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ