Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Αμφίρροπη μάχη των δύο βασικών υποψηφίων του κεφαλαίου

Η προεκλογική εκστρατεία για την Προεδρία των ΗΠΑ στις 8 Νοέμβρη συνεχίζεται εν μέσω ανακοινωθέντων για την υγεία των δύο υποψηφίων των βασικών αστικών κομμάτων, των Δημοκρατικών της 68χρονης Χίλαρι Κλίντον, που επανέρχεται μετά την ανάρρωση από πνευμονία και μετανιωμένη γιατί αρχικά έκρυψε την αρρώστια της, και των Ρεπουμπλικάνων του 70χρονου Ντόναλντ Τραμπ, που εμφανίζεται να έχει αυξημένη χοληστερίνη και να είναι υπέρβαρος. Κάπως έτσι, με «άρτο και θέαμα», τηλεοπτικά σόου για τα... μαλλιά του Τραμπ και την παραδοχή του ότι ...τελικά ο Ομπάμα γεννήθηκε στις ΗΠΑ (σε αντίθεση με ό,τι ισχυριζόταν παλιότερα), συγκαλύπτεται η ουσία της αντιπαράθεσης των δύο «αλόγων» στην κούρσα. Οτι δηλαδή και οι δύο πασχίζουν για τα συμφέροντα του κεφαλαίου (έχοντας τη στήριξη διαφορετικών τμημάτων του) και επιχειρούν να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους με διαφορετικές τακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πολύ αμφίρροπη μάχη. Κάποιες δίνουν πότε μπροστά τον έναν και πότε τον άλλο υποψήφιο. Μια τελευταία, δε, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου «CBS News» και των «New York Times» εμφανίζει Κλίντον και Τραμπ ισόπαλους, με 42% ο καθένας. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.753 Αμερικανών, μεταξύ αυτών 1.433 εγγεγραμμένων ήδη ψηφοφόρων (οι άλλοι δηλώνουν ότι πιθανά θα εγγραφούν), το διάστημα μεταξύ 9ης και 13ης Σεπτέμβρη, δηλαδή και εν μέσω της αδιαθεσίας της Κλίντον.

Στις 26 του Σεπτέμβρη, η κοκορομαχία των δυο θα εκφραστεί και στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση.

Την ίδια ώρα, η αστυνομική βία στις ΗΠΑ δεν σταματάει. Το βράδυ της Τετάρτης, στο Κολόμπους, αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 13χρονο Τέρι Κινγκ, που θεωρήθηκε ύποπτος ληστείας και είχε στην κατοχή του ένα αεροβόλο όπλο. Στην καταδίωξή του, ένας αστυνομικός πυροβόλησε επανειλημμένα το θύμα, όπως έχει επαναληφθεί πολλές φορές κυρίως με μαύρους, στη λογική ...«πρώτα σκοτώνω και μετά συλλαμβάνω».

Επίσης, στη Νέα Υόρκη, αστυνομικοί χρησιμοποίησαν υπερβολική βία (με 18 πυροβολισμούς) πριν συλλάβουν έναν άνδρα που κρατούσε μαχαίρι στο τέλος μιας καταδίωξης στο κέντρο του Μανχάταν, την Πέμπτη το απόγευμα. Ο άνδρας αυτός φέρεται να ζούσε μέσα σε ένα αυτοκίνητο και νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ