Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων

Από παλιότερες ασκήσεις των δύο χωρών
Από παλιότερες ασκήσεις των δύο χωρών
ΜΑΝΙΛΑ.--

Παρά τη «διμερή κρίση» που κατά ορισμένους αποτέλεσε η πρόσφατη ακύρωση της συνάντησης των Προέδρων των δύο χωρών, ΗΠΑ και Φιλιππίνες διατηρούν τη στενή τους στρατιωτική συνεργασία. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Σώματος Πεζοναυτών των Φιλιππίνων, Ριάν Λακουέστα, στις 4 Οκτώβρη οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε κοινές αμφίβιες ασκήσεις προσγείωσης, με σημείο εκκίνησης την έδρα του σώματος στην περιοχή Φορτ Μπονιφάσιο στη Μανίλα. Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν χρήση αληθινών πυρών και θα διαρκέσουν έως τις 12 Οκτώβρη. Από τη μεριά των ΗΠΑ θα πάρει μέρος δύναμη 500 στρατιωτών, ενώ οι Φιλιππίνες θα «διαθέσουν» 1.400.

Οι Φιλιππίνες, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελούν σημαντικό στρατιωτικό «εταίρο» των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία. Την πρόσφατη ...«παρεξήγηση» που προκλήθηκε μετά από προσβλητικές αναφορές του νέου Προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, στον Αμερικανό ομόλογό του την... έλυσε ο ίδιος ο Ντουτέρτε, εξηγώντας ότι «λυπάται» και ότι δεν ερμηνεύτηκαν σωστά τα λόγια του. Αλλωστε, και οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων είχαν σπεύσει να διευκρινίσουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν «σταθερά ισχυρές».

Από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, πάντως, το σημαντικότερο είναι πως οι όποιες τυχόν αλλαγές στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Ντουτέρτε - που μιλά για «νέα κατεύθυνση προς τη χάραξη μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής» δεν αφορούν στην υπεράσπιση λαϊκών συμφερόντων αλλά στην τακτική με την οποία προχωρά η υλοποίηση των σχεδιασμών της ντόπιας πλουτοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ