Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Εκρηκτική η κατάσταση με ευθύνη ΕΕ και κυβέρνησης

Eurokinissi

Εκρηκτική είναι η κατάσταση σε πολλά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καθημερινά δημιουργούνται επεισόδια ανάμεσα στους εγκλωβισμένους που ζουν εδώ και μήνες κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ διάφορες ομάδες φασιστοειδών έχουν βρει ευκαιρία και οργανώνουν συγκεντρώσεις ενάντια στους μετανάστες και χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Η κατάσταση δεν είναι ίδια με αυτήν που επικρατούσε πριν από μερικούς μήνες, δεδομένου ότι αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα μας παρά τη θέλησή τους, συνειδητοποιούν ότι θα μείνουν για πολλά χρόνια και όχι προσωρινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη, η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για παραμονή έως και 18 χρόνια! Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί πως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διαφημίζουν ως το «φάρμακο» που θα δώσει τις λύσεις στο Προσφυγικό, δεν είναι παρά το εργαλείο για να γίνει μόνιμος ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων.

Η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί να κρυφτεί. Εβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας. Μήνες μετά από τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, με την κατάσταση να έχει διαμορφωθεί όπως είναι σήμερα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να συσκοτίζει το ρόλο της ΕΕ στη διόγκωση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ υπερασπίζεται με κάθε τρόπο αυτήν τη συμφωνία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, επιχείρησε να αποπροσανατολίσει και να ξεπλύνει τους ενόχους και τις ευθύνες όσων έχουν καθοριστικό ρόλο για το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του.

Εχει βάλει πλάτη

Ανάμεσα σε άλλα, είπε: «...Μια Ευρώπη που αναρωτιέται κατά πόσο είναι ακόμα δυνατόν να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια των πολιτών της, χωρίς να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Συνθήκη της Γενεύης». Μπορεί ο πρωθυπουργός να «αναρωτιέται» αν θα πρέπει να παραβιαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών στο όνομα της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής, όμως η πραγματικότητα είναι πως έχει ήδη βάλει πλάτη να συμβεί αυτό. Ως αποτέλεσμα, άλλωστε, της πολιτικής της ΕΕ, που ο ίδιος στηρίζει με νύχια και δόντια, των ιμπεριαλιστικών παιχνιδιών και παζαριών, έχουμε τον εγκλωβισμό χιλιάδων στη χώρα μας, την έκρυθμη κατάσταση κυρίως στα νησιά, όπου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες χιλιάδες άνθρωποι. Το ενδεχόμενο, μάλιστα, στο μέλλον στο όνομα της «κοινωνικής συνοχής» να παρθούν κι άλλα μέτρα, ακόμα μεγαλύτερης παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα μαζικές απελάσεις και μη τήρηση του καθεστώτος προστασίας των προσφύγων, είναι ανοιχτό.

Επιπλέον, έπλεξε το εγκώμιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας λέγοντας: «Μια συμφωνία που οδήγησε σε δραστική μείωση των ροών (...) μια συμφωνία η οποία αντικαθιστά την παράτυπη, επικίνδυνη διαδρομή προς την Ευρώπη με μια νόμιμη μέσω της διαδικασίας της επανεγκατάστασης». Ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε μια συμφωνία που όχι μόνο δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα - όπως ο ίδιος ισχυριζόταν τον περασμένο Μάρτη - αλλά διατήρησε σε - πιθανά - μόνιμο εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα. Ανθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας και δεν μπορούν, ακριβώς γιατί υπάρχουν όλες οι συνθήκες και οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσον αφορά την επανεγκατάσταση, αξίζει να αναφέρουμε ότι έξι ολόκληρους μήνες μετά από τη συμφωνία που αποθεώνει ο πρωθυπουργός, ο αριθμός των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αντίθετα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να συζητά το ενδεχόμενο να έρθουν και επιπλέον μετανάστες...

Δεν μπορεί να δώσει λύση

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στο πλαίσιο των πολιτικών της ΕΕ δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα του εγκλωβισμού χιλιάδων, αντίθετα το αναπαράγει και το συντηρεί. Οι εξελίξεις αρχίζουν να γίνονται πολύ επικίνδυνες και μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Και γι' αυτό φέρει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες πρέπει να συνεχίσουν να αγκαλιάζουν τους χιλιάδες ξεριζωμένους, στη Λέσβο, στη Χίο και αλλού. Να κινητοποιηθούν αποφασιστικά ενάντια στο φασιστικό - ρατσιστικό δηλητήριο που στάζουν διάφορα κέντρα, που εμφανίζονται πότε ως «αγανακτισμένοι του Αγίου Παντελεήμονα» και πότε ως «προβληματισμένοι γονείς» που δεν θέλουν στο σχολείο των παιδιών τους τα προσφυγόπουλα. Να κινητοποιηθούν, απαιτώντας νέες ανοιχτές δομές φιλοξενίας, που θα πληρούν τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, εκπαίδευση όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων. Να παλέψουν ενάντια στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Να κινητοποιηθούν ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που γεννούν πολέμους και δημιουργούν την προσφυγιά, με αίτημα τη μεταφορά των χιλιάδων εγκλωβισμένων από τη χώρα μας στις χώρες που θέλουν να πάνε.


Κ. Πασ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ