Κυριακή 12 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Τάσος Μανωλίτσης
Τάσος Μανωλίτσης
Φωτ. 3

Στις 20 Ιούλη έκλεισαν 3 χρόνια από το θάνατο του ΤΑΣΟΥ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ. Γεννήθηκε το 1967 και από τα μαθητικά χρόνια του εντάχθηκε στην ΚΝΕ. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της ΚΝΕ, ως μέλος του ΚΣ από το 6ο ως το 7ο Συνέδριό της. Τον τελευταίο χρόνο ήταν γραμματέας της ΤΟ Νότιων Προαστίων Αθήνας και μέλος του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ.

Από το 1987 ήταν μέλος του ΚΚΕ.

Ο ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1901 στην Τραπεζούντα του Πόντου. Πέθανε το 1956 στη Δραπετσώνα. Εφηβος εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα και ήταν μέλος του Σωματείου Ραφτάδων Πειραιά. Για τη συνδικαλιστική δράση του, φυλακίστηκε επανειλημμένα. Στη δικτατορία του Μεταξά εξορίστηκε στην Ανάφη και στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Μετά την Απελευθέρωση, εξορίστηκε και πάλι στην Ικαρία, μαζί με τον έναν γιο του. Αργότερα, συναντήθηκε με τον άλλο γιο του στο Μακρονήσι. Αφέθηκε ελεύθερος το 1950.

Η ΣΟΦΙΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε το 1909 στην Αργυρούπολη του Πόντου. Ολα τα χρόνια στάθηκε παλικαρίσια δίπλα στον άντρα της, ιδιαίτερα στα χρόνια του Εμφύλιου και μεγάλωσε μόνη της τα παιδιά της.

Στη μνήμη του Τάσου Ξανθόπουλου, του παππού του Κλεάνθη Ξανθόπουλου και της γιαγιάς του Σοφίας Ξανθοπούλου, οι γονείς του πρόσφεραν 100.000 δρχ. στο ΚΣ της ΚΝΕ, 50.000 δρχ. στην ΚΕ του ΚΚΕ και 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 5 Ιούλη 2001 πέθανε η ΑΡΧΟΝΤΗ ΡΩΜΑΝΙΔΟΥ. Γεννήθηκε στο Καρς του Πόντου. Στην Ελλάδα ήρθε το 1922. Από τα δραστήρια μέλη του ΚΚΕ, στον Εμφύλιο ήταν μαχήτρια του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επέστρεψε στην πατρίδα το 1977.

Σήμερα, 12 Αυγούστου, στις Κάτω Κλεινές Φλώρινας, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό της.

Ζώης Κρητικός
Ζώης Κρητικός
Στη μνήμη της, τα παιδιά της πρόσφεραν 20.000 δρχ. στην ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 12 Αυγούστου, συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΙΠΡΑ. Τιμώντας τη μνήμη και τους αγώνες του προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο.

Η γυναίκα του Ασπασία Τσίπρα

Τα παιδιά του Κωνσταντίνος και Νίκος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου μου ΓΕΝΝΑΙΟΥ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 8 Δεκέμβρη 1988, προσφέρω 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 40.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του Λίτσα Καραγεωργοπούλου

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 27 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας, στα 44 χρόνια του, ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Οικοδόμων Κυψέλης προσφέρουν 18.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Την 1η Αυγούστου έκλεισαν 2 χρόνια από το θάνατο της εξαδέλφης μου ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ (Πόπης) ΠΑΠΠΑ.

Στη μνήμη της, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ Δημοσιογράφων, 5.000 δρχ.

Ανθούλα Τσαλίκη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΤΑΣΟΥ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗ, με τη συμπλήρωση 6 μηνών από το θάνατό του, προσφέρω στη ΝΕ Λευκάδας 100 γερμανικά μάρκα.

Κώστας Κολυβάς

* * *

Φωτ.

Στις 6 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 52 χρόνια από τότε που έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟΥ, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο έπειτα από συμπλοκή με τμήμα του κυβερνητικού στρατού κοντά στο χωριό Αγιος Βασίλης Κυνουρίας.

Ο Βαγγέλης Ρογκάκος γεννήθηκε στα Κόκκινα Λουριά Μεσσηνίας το 1917 από γονείς φτωχούς αγρότες. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Από το 1938 που πιάστηκε στην Αθήνα, ως μέλος της Νομ. Επιτροπής της ΟΚΝΕ, ως το 1949 που σκοτώθηκε, η ζωή του ήταν ένας συνεχής αγώνας για τη λευτεριά της πατρίδας, την ειρήνη στον τόπο μας, για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Σπύρος Κρητικός
Σπύρος Κρητικός
Στη μνήμη του, οι αδελφές του προσφέρουν στο ΚΚΕ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Σεπολίων.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αγωνιστών ΣΠΥΡΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και ΖΩΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ, ο οποίος «έπεσε» το 1944 στη μάχη στο Λαϊνάκι, οι κόρες του Σπύρου πρόσφεραν 5.000 δρχ. στη ΝΕ Λευκάδας.

* * *

Στη μνήμη της ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ, η οποία πέθανε πριν από 4 χρόνια στην Αθήνα, ο αδελφός της Βασίλης Μαυροκέφαλος προσφέρει για το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ 200.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ιθάκης.

* **

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΑΝΩΛΗ, η οποία έχασε τη ζωή της από ανίατη αρρώστια στα 52 χρόνια της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κερασιάς Μαγνησίας, 30.000 δρχ.

Οι γονείς της Κώστας και Μαρία Μανώλη

Ο αδελφός της Αντώνης Μανώλης

* * *

Φωτ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΑΛΗΣ από την Κοζάνη, στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης. Στον Εμφύλιο, σύνδεσμος διακίνησης της 107 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε στις 6 Αυγούστου 1948 στις μάχες στο Γκόλιο - Κάμενικ του Γράμμου.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Ελένη Σακαλή - Ανάγνου, ΕΛΑΣίτισσα στην Κατοχή και μαχήτρια του ΔΣΕ από το 1946, προσφέρει στη μνήμη του 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ. 2

Στις 15 Αυγούστου συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά ΟΛΓΑ ΚΩΦΙΔΟΥ, συντρόφισσα στη ζωή και στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης του αλησμόνητου αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΦΙΔΗ (Ρήγα), ο οποίος πέθανε το Σεπτέμβρη του 1991.

Η ανάμνησή τους θα μας συντροφεύει πάντα, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά και τα εγγόνια τους

* * *

Στις 14 Αυγούστου κλείνουν 17 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ειρήνη προσφέρει στο ΚΚΕ 10.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Σαλαμίνας.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 11 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΙΟΥΣΟΥ, μέλους του ΚΚΕ ως το θάνατο του.

Στη μνήμη του, ο εγγονός του Κώστας Δημηνάκης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Φοίνικα, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο αγαπημένος μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1918.

Πέθανε στις 13 Μάη 2001.

Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ, στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ.

Πάντα αγνός, τίμιος, και αγαπητός από όλους, αγωνίστηκε με συνέπεια και αταλάντευτα για τα ιδανικά του, για ισότητα και δικαιοσύνη σε μια καλύτερη κοινωνία.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Αναστασία Καραμπίδη

Τα παιδιά Μορφούλα, Πελαγία, Δημήτρης, Γρηγόρης

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 3 χρόνια από τις 14 Αυγούστου 1998, που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων, 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Γιαννούλα Προκοπίου

* * *

Φωτ.

Την επόμενη Κυριακή, 19 Αυγούστου, συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που «χάσαμε» τον αγαπημένο μας αγωνιστή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Αικατερίνη Καραβασίλη

Τα παιδιά Αθανάσιος και Ζωγράφω


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ