Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΣΦΑ
Με συνάντηση Τσίπρα - προέδρου SOCAR συνεχίστηκαν τα παζάρια

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρεία SOCAR τέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης στην Αθήνα μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του επικεφαλής της SOCAR, Ρ. Αμπντουλάγεφ.

Η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ έχει συμφωνηθεί ήδη από το 2013, έναντι 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο «πάγωσε» μετά την παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία απαίτησε το ποσοστό της SOCAR να μην ξεπερνά το 49%. Βρέθηκε «φόρμουλα» μέσω της πώλησης του 17% στην ιταλική «Snam», ωστόσο πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που περιόριζε τα τέλη δικτύου του ΔΕΣΦΑ, προκάλεσε την αντίδραση της SOCAR, η οποία θεώρησε ότι θα έπρεπε να μειωθεί και το αντίστοιχο τίμημα που θα κατέβαλλε.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση έγινε «σε θετικό κλίμα» και αφού συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα η SOCAR «ανακοίνωσε την παράταση, για έναν ακόμα μήνα, της εγγυητικής επιστολής την οποία έχει καταθέσει. Στο διάστημα αυτό, θα υπάρξουν επαφές ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου η λύση που θα προκύψει, να είναι επωφελής για όλα τα μέρη».

Στην αναζήτηση... «επωφελούς λύσης» εντάσσονται και οι εγχώριοι βιομήχανοι, οι οποίοι είχαν σπεύσει να χαιρετίσουν την προαναφερθείσα υπουργική τροπολογία, καθώς αφορά άμεσα το «ενεργειακό κόστος» τους...

Στο μεταξύ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, όπου θα συζητηθούν «θέματα ενεργειακής συνεργασίας».

Τα ενεργειακά σχέδια των αστικών τάξεων των τριών χωρών εκτείνονται σε μια σειρά από τομείς, βασικά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και τη μεταφορά τους προς την Ευρώπη, αλλά και γενικότερα την προώθηση ενεργειακών δικτύων και διασυνδέσεων των τριών χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ