Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

Δύναμη του συριακού στρατού σε προάστιο στο Χαλέπι
Δύναμη του συριακού στρατού σε προάστιο στο Χαλέπι
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δεν περνά μέρα που να μην εντείνεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η ρωσο-αμερικανική κόντρα με αιχμή του δόρατος όσα διαδραματίζονται στα μέτωπα συγκρούσεων της Συρίας και δη στο Ανατολικό Χαλέπι.

Χτες, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας προειδοποίησε την Ουάσιγκτον πως «οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση ή αεροπορική επιδρομή σε έδαφος που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού θα δημιουργήσει προφανή απειλή για το ρωσικό στρατό», λόγω της συνεργασίας των δύο ενόπλων δυνάμεων.

Ακολούθως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Μαρκ Ερό, εξέφρασε την ελπίδα πως «όσοι στις ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να χτυπήσουν τη Συρία δεν θα πάρουν το πάνω χέρι». Σημείωσε ότι η πρόσφατη εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων «S-300» στη ρωσική αεροπορική βάση Ταρτούς «δεν απειλεί κανέναν» και έγινε μόνον για αμυντικούς λόγους και προστασία των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία. Σημείωσε ότι η «τρέχουσα κατάσταση στη Συρία προκαλεί ανησυχίες» και ότι Μόσχα και Παρίσι «ανησυχούν για τη συνέχιση της βίας» και τα υπάρχοντα προβλήματα με τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ερωτηθείς εάν υποστηρίζει το γαλλο-ισπανικό σχέδιο απόφασης που προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων, για ανάσχεση «όλων των πτήσεων» στο Χαλέπι εξέφρασε την ετοιμότητα της ρωσικής κυβέρνησης «να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το κείμενο και να προτείνουμε τροποποιήσεις με την ελπίδα πως θα εκτιμηθούν και θα ληφθούν υπόψη». Διευκρίνισε ότι οι τροποποιήσεις που σκέφτεται η ρωσική πλευρά συμπεριλαμβάνουν το ζήτημα διαχωρισμού της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης από το «Μέτωπο Νούσρα» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «για να αποφευχθεί η τραγωδία σε χώρες όπως η Λιβύη και η διάδοση τρομοκρατικών οργανώσεων στην Αφρική».

Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως συζήτησε την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Παρίσι στις 19 Οκτώβρη.

Ο Γάλλος υπουργός Ζ. Μ. Ερό ήταν μάλλον φειδωλός στις δηλώσεις του. Σημείωσε πως η προτεραιότητά του είναι «να θέσει ένα τέλος στις σφαγές» που συντελούνται στο Χαλέπι.

Νωρίτερα στη Γενεύη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, κάλεσε τους τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» να αποχωρήσουν από το Ανατολικό Χαλέπι, λέγοντας ότι θα ήταν πρόθυμος να τους συνοδέψει ο ίδιος για να μην κρατούν άλλο ομήρους δεκάδες χιλιάδες αμάχους. Προέβλεψε ότι εάν Συρία και Ρωσία δεν σταματήσουν τις επιθέσεις στο Χαλέπι, τότε, η πόλη θα καταστραφεί ολικά έως το Δεκέμβρη και η «Ιστορία θα τους κρίνει».

Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, αρνήθηκε, μιλώντας στο δίκτυο TV2 της Δανίας, ότι ο στόχος της κυβέρνησής του είναι να διατάσσει την καταστροφή σχολείων, νοσοκομείων ή τη δολοφονία αμάχων, «γιατί αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντά μας». Ωστόσο, πρόσθεσε πως σε κάθε πόλεμο διαπράττονται μερικές φορές «λάθη» από ορισμένα άτομα.

Συριακός στρατός: Φύγετε όσο είναι ώρα...

O συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι όποιος παραμείνει στο Χαλέπι μετά την ευκαιρία που δόθηκε σε όσους ήθελαν να το εγκαταλείψουν, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την «αναπόφευκτη μοίρα του». Παράλληλα, παρότρυνε τους αντικαθεστωτικούς να εγκαταλείψουν τον οπλισμό τους και να απομακρυνθούν από την πόλη, καταλαμβάνοντας περίπου τη μισή έκταση της ελεγχόμενης από τους αντικαθεστωτικούς συνοικίας Μπουστάν αλ-Μπάσα.

Τέλος, τουλάχιστον 29 Σύροι αντικαθεστωτικοί, που υποστηρίζονται από την Αγκυρα, σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας στη συρο-τουρκική μεθόριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ