Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ξεκινά διάλογος και με δεύτερη αντάρτικη οργάνωση

Την έναρξη και επίσημα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το βράδυ οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Κολομβίας και του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), που, από τον περασμένο Μάρτη, είχαν εγκαινιάσει τις μη δημόσιες επαφές τους. Η αντάρτικη αυτή οργάνωση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - ΕP), ιδρύθηκε επίσης το 1964 και είχε επηρεαστεί ιδιαίτερα από την Κουβανική Επανάσταση, ενώ είχαν προσχωρήσει και λαϊκοί κληρικοί της Καθολικής Εκκλησίας του ρεύματος της «Θεολογίας της Απελευθέρωσης», όπως ο Καμίλο Τόρες Ρεστρέπο.

Σύμφωνα με όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ως έδρα το Κίτο του Ισημερινού, όπου οι αντιπροσωπείες θα εγκατασταθούν στις 27 Οκτώβρη και οι συζητήσεις πάνω στην κοινή συμφωνημένη ατζέντα 6 σημείων θα ξεκινήσουν στις 3 Νοέμβρη, αφού θα έχει προηγηθεί η απελευθέρωση ορισμένων κρατουμένων και θα εφαρμοστεί η διμερής κατάπαυση του πυρός. Οι χώρες που εμφανίζονται ως εγγυήτριες της διαδικασίας είναι, εκτός από την Βενεζουέλα και τον Ισημερινό, η Κούβα, η Νορβηγία, η Χιλή και η Βραζιλία.

Θυμίζουμε ότι Κούβα, Νορβηγία, Βενεζουέλα, Χιλή συνόδευσαν και τη διαδικασία των συζητήσεων με τις FARC-EP, που κατέληξε στις 24 Αυγούστου φέτος σε τελική συμφωνία, η οποία οριακά δεν εγκρίθηκε στις 2 Οκτώβρη σε δημοψήφισμα, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται στην Αβάνα για πιθανές τροποποιήσεις σε κάποια σημεία της συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα των συζητήσεων με τον ELN, αυτή περιλαμβάνει τα εξής 6 σημεία: 1. Συμμετοχή της κοινωνίας στην οικοδόμηση της ειρήνης. 2. Δημοκρατία και λαϊκή συμμετοχή στις αποφάσεις. 3. Μετασχηματισμοί για την ειρήνη με προγράμματα «για το ξεπέρασμα της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της διαφθοράς, της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης, σε αναζήτηση της πραγματικής ισότητας». 4. Συναίνεση για την οικοδόμηση μιας σταθερής και διαρκούς ειρήνης που είναι δυνατή αν υπάρξει αναγνώριση των δικαιωμάτων των θυμάτων, με βάση την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και τις εγγυήσεις για τη μη επανάληψη και τη λήθη. 5. Τερματισμός της ένοπλης σύγκρουσης (που περιλαμβάνει τη μετατροπή σε πολιτική οργάνωση, τις εγγυήσεις και τη δικαστική αντιμετώπιση των ανταρτών, τη διμερή εκεχειρία, την εγκατάλειψη των όπλων), διαδικασία θα είναι παρόμοια με αυτή που συμφωνήθηκε και με τους FARC-EP. 6. Εφαρμογή της συμφωνίας, με μηχανισμούς ελέγχου με συμβολή κοινωνικών οργανώσεων και της διεθνούς κοινότητας.

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και πρόσφατα κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, σε διάγγελμά του δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν «γρήγορες και αποτελεσματικές συζητήσεις και με τις δύο οργανώσεις, ώστε να επιτευχθεί οριστικά η ειρήνη». Για μεγάλη «κοινωνική συμφωνία που θα ενώσει το έθνος» κάνει λόγο έκκληση που υπογράφουν 380 Κολομβιανοί επιχειρηματίες, αποδεικνύοντας ότι σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης βλέπει δυνατότητα να διευρυνθεί η δράση των μονοπωλίων μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας και βέβαια να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκμετάλλευση του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ