Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διήμερο εκδηλώσεων για τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς

Από το βομβαρδισμό της Δρέσδης
Από το βομβαρδισμό της Δρέσδης
Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων για τον Σοβιετικό συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, με τίτλο «Συνθέτης της μεγάλης εποχής του», το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Οκτώβρη. Οι εκδηλώσεις, που ξεκινούν στις 18.00, θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Σάββατο 15 Οκτώβρη

  • Προβολή βίντεο για τη ζωή του Σοστακόβιτς.
  • Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα παρουσιαστούν:

  • Το Κουαρτέτο Νο. 8, σε Ντο ελάσσονα, op 111, από το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.
  • Μουσική που έγραψε ο Σοστακόβιτς για κινηματογραφικές ταινίες. Θα ερμηνεύσουν λυρικοί τραγουδιστές. Στο πιάνο ο Φρίξος Μόρτζος.

Κυριακή 16 Οκτώβρη

  • Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα παρουσιαστούν:

  • Το πρώτο μέρος από την 7η Συμφωνία, σε Ντο μείζονα, op 60 (η επονομαζόμενη «Συμφωνία του Λένινγκραντ»). Μεταγραφή σε πιάνο για τέσσερα χέρια Levon Atomyan. Ερμηνεύουν: Παρή Παπαδοπούλου και Κριστίν Τοκατλιάν.
  • Η 5η Συμφωνία, σε Ρε ελάσσονα, op 47. Ερμηνεύει η Παιδική - Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου.
Για το 8ο κουαρτέτο, που θα παρουσιαστεί το Σάββατο


Στόχος είναι, τόσο μέσα από τις ομιλίες, όσο και από το βίντεο, τις εκτελέσεις κομματιών έργων του, το κοινό να γνωρίσει τη ζωή και το έργο του Σοστακόβιτς, τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιούργησε, που όπως δήλωνε και ο ίδιος, «έχουμε την εξαιρετική τύχη να ζούμε, να δουλεύουμε και να δημιουργούμε σε μια εποχή που τη φωτίζουν οι ιδέες του Κόμματος του Λένιν και τη δοξάζουν τα κατορθώματα του σοβιετικού λαού, των οικοδόμων της νέας ζωής».

Το 8ο Κουαρτέτο του Σοστακόβιτς γράφτηκε τον Ιούλη του 1960, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του συνθέτη στη Δρέσδη, με σκοπό τη σύνθεση της μουσικής για την ταινία «Πέντε μέρες - Πέντε νύχτες», που είχε ως θέμα της το βομβαρδισμό της Δρέσδης. Υπενθυμίζουμε ότι η Δρέσδη βομβαρδίστηκε από βρετανικά και αμερικανικά αεροπλάνα ολοσχερώς με χιλιάδες θύματα, στις 13 - 15 Φλεβάρη του 1945, ενώ τα σοβιετικά στρατεύματα βρίσκονταν γύρω στα 70 χιλιόμετρα έξω από το Βερολίνο και, όπως έχει αναφέρει ο διοικητής τους, στρατάρχης Ιβάν Κόνιεφ, δεν υπήρχε στρατηγικός λόγος αεροπορικών βομβαρδισμών κατά της Δρέσδης.

Η σύνθεση του έργου έγινε κάτω από το βάρος των εντυπώσεων του συνθέτη τόσο από τα γυρίσματα της ταινίας, όσο και από τις αφηγήσεις των κατοίκων της περιοχής για τις θηριωδίες των ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και για τη φρίκη του βομβαρδισμού της Δρέσδης. Οπως χαρακτηριστικά έγραφε ο ίδιος ο Σοστακόβιτς σε άρθρο του, το Σεπτέμβρη του 1960: «Η φρίκη που υπέστησαν οι κάτοικοι της Δρέσδης από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και οι ιστορίες που μας διηγήθηκαν σχετικά, μου έδωσαν την ιδέα για το 8ο Κουαρτέτο μου. Μέσα σε λίγες μονάχα μέρες, υπό το κράτος των εντυπώσεων από το φιλμ που γυρίζαμε με θέμα τα τόσα γεγονότα, έγραψα τη μουσική του νέου μου κουαρτέτου. Το αφιερώνω στα θύματα του πολέμου και του φασισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθήλωσε το κοινό η συναυλία με έργα Σοβιετικών συνθετών (2017-12-05 00:00:00.0)
Συναυλία με έργα Σοβιετικών συνθετών (2017-12-02 00:00:00.0)
Συναυλία με έργα Σοβιετικών συνθετών (2017-11-28 00:00:00.0)
Ξεκινά σήμερα το διήμερο εκδηλώσεων για τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς (2016-10-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-05-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ