Σάββατο 11 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Τηλεόραση
Σαββατόβραδο στο «Μουλέν Ρουζ»

Ο Χοσέ Φερέρ στη δραματική ταινία «Μουλέν Ρουζ»
Ο Χοσέ Φερέρ στη δραματική ταινία «Μουλέν Ρουζ»
Η ζωή του διάσημου ζωγράφου Λοτρέκ, οι περιπέτειες των Εβραίων στη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου πολέμου, καθώς και οι περιπέτειες των ανθρώπων ενός τσίρκου είναι τα θέματα των αποψινών ταινιών. Εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε.

«Μουλέν Ρουζ», σκηνοθεσία Τζον Χιούστον.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του θρυλικού Γάλλου ζωγράφου Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ, στο τέλος του 19ου αιώνα, ο οποίος όταν ήταν μικρός έπεσε από το άλογο με αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάπτυξή του και να μείνει νάνος. Οταν ενηλικιώνεται, καταδυναστευόμενος από την αναπηρία του, το ρίχνει στο ποτό και στην πρόστυχη ζωή. Γίνεται θαμώνας του νυχτερινού κέντρου «Μουλέν Ρουζ» της Μονμάρτης και ζωγραφίζει τις χορεύτριες του κέντρου και τις σκηνές που διαδραματίζονται σ' αυτό. Τα έργα του θεωρούνται «πρόστυχα» όμως αυτό δεν επηρεάζει τη φήμη του ως μεγάλου ζωγράφου. Δυστυχισμένος από τη μεγάλη του μοναξιά χαίρεται όταν γνωρίζει τη Μαρί, ένα νεαρό κορίτσι που χρειάζεται βοήθεια. Γίνονται εραστές, όμως γρήγορα ανακαλύπτει την απιστία της. Συντετριμμένος τη διώχνει και προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς αυτήν. Πολλοί χαρακτήρες από τις ελαιογραφίες και τις λιθογραφίες του Λοτρέκ ζωντανεύουν σ' αυτή τη λαμπρή απεικόνιση της παρισινής κοινωνίας της νύχτας στο τέλος του 19ου αιώνα. Η ταινία απέσπασε τα Οσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης, σκηνογραφίας και κουστουμιών. Πρωταγωνιστούν: Χοσέ Φερέρ, Ζα - Ζα Γκαμπόρ, Κάθριν Καθ, Σούζαν Φλον, Ζιλ Μπενέ κ.ά. (ΝΕΤ, 22.00)

«Ολοκαύτωμα», σκηνοθεσία Μάρβιν Τσόμσκι.

Μια συγκλονιστική καταγγελία των ναζιστικών θηριωδιών και της γενοκτονίας των Εβραίων, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία περιγράφει την πολυτάραχη πορεία της ζωής των μελών μιας εβραϊκής οικογένειας στη Γερμανία, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Με την άνοδο του ναζισμού, θα βιώσουν την ταπείνωση και αργότερα την κόλαση των στρατοπέδων συγκέντρωσης... Η κόλαση των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ο αμείλικτος διωγμός ενός λαού απεικονίζονται με δραματουργική ένταση και αφοπλιστικό ρεαλισμό, μέσα από την εκπληκτική σκηνοθεσία του Μάρβιν Τσόμσκι. Εξαιρετικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό καστ, που απαρτίζεται από τους Τζέιμς Γουντς, Μέριλ Στριπ, Μάικλ Μοριάρτι. Μαζί τους οι Τζόζεφ Μπότομς, Φριτζ Γουίβερ, Ρόζμαρι Χάρις, Σαμ Γουαναμέικερ, Ιαν Χολμ. (STAR, 21.00)

«Το όγδοο θαύμα», σκηνοθεσία Σεσίλ ντε Μιλ.

Οι δραματικές ζωές των ακροβατών, ενός κλόουν και ενός εκπαιδευτή ελεφάντων πίσω από τα φώτα ενός τσίρκου. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν συνεχώς στο τσίρκο, εκεί ερωτεύονται, μισούν, χτίζουν όνειρα για τη ζωή τους. Μια έντονη ζωή για τους ακροβάτες που κινδυνεύουν κάθε μέρα, μια ζωή όπου ο θάνατος καραδοκεί. Μια επική ταινία του Σεσίλ ντε Μιλ, για τη ζωή του τσίρκου, που κέρδισε Οσκαρ καλύτερης ταινίας και περιγράφει έναν κόσμο ο οποίος έχει σχεδόν χαθεί. Συγκλονιστικά θεαματική η σκηνή της σύγκρουσης των βαγονιών του τσίρκου και της απελευθέρωσης των ζώων που ορμούν στους καλλιτέχνες. Πρωταγωνιστούν: Τσάρλτον Ιστον, Μπέτι Χάτον, Κορνέλ Γουάιλντ, Ντόροθι Λαμούρ, Γκλόρια Γκράχαμ κ.ά. (ΝΕΤ, 15.15)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ