Σάββατο 11 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Κάλεσμα στους Αλβανούς μετανάστες να επιστρέψουν

Να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην αποκατάσταση κλίματος ηρεμίας ώστε να επιστρέψουν οι Αλβανοί που απομακρύνθηκαν μετά την εγκληματική ενέργεια συμπατριωτών τους σε βάρος κατοίκων των Λουτρών, αποφάσισε ομόφωνα, στην προχτεσινή συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Σε ψήφισμα που εξέδωσε καταδικάζεται η ενέργεια των Αλβανών, εκτιμάται ως λανθασμένη η στάση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Λουτρών να προειδοποιήσει όλους τους αλλοδαπούς να απομακρυνθούν από την περιοχή, ενώ τέλος κάνει λόγο για προσπάθεια διαφόρων κύκλων να εκμεταλλευτούν το γεγονός προκειμένου να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο «καταδικάζει την εγκληματική επίθεση των Αλβανών ενάντια στους εργαζόμενους κατοίκους του δημοτικού διαμερίσματος Λουτρών. Εκφράζει τη συμπάθεια του δημοτικού συμβουλίου στους τραυματίες και στις οικογένειές τους». Εκτιμά ότι «ο πρόεδρος και το Τοπικό Συμβούλιο Λουτρών έδρασαν αποτρεπτικά και εκτόνωσαν την έκρυθμη κατάσταση, αποτρέποντας πράξεις αντεκδίκησης και ρεβανσισμού που πιθανόν θα είχαν και θύματα» αλλά επισημαίνει ότι «ήταν λάθος η προειδοποίηση για απομάκρυνση από το χωριό όλων των Αλβανών παρότι κατανοεί ότι έγινε εν μέσω ψυχολογικής και συναισθηματικής φόρτισης».

Σχετικά με το θόρυβο που ξεσηκώθηκε μετά τα δραματικά γεγονότα στα Λουτρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης υπογραμμίζει τα εξής: «Εγγραφα και δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας θεωρούμε ότι περιέχουν βαρείς χαρακτηρισμούς, ανακρίβειες και υπερβολές εναντίον του Τοπικού Συμβουλίου και των κατοίκων των Λουτρών, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, δεν προσεγγίζουν αντικειμενικά τα γεγονότα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν και πάντως πυροδοτούν νέο κύκλο αντιδράσεων, μη συμβάλλοντας στην αποφόρτιση του κλίματος και στην εκτόνωση της κατάστασης. Διότι είναι σε όλους γνωστό ότι οι κάτοικοι των Λουτρών και ολόκληρης της Λέσβου δε διακατέχονται από ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις, ζουν δε αρμονικά και συνυπάρχουν για πάνω από δέκα χρόνια με τους οικονομικούς μετανάστες».

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι «θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην αποφόρτιση της έντασης και στην αποκατάσταση κλίματος ηρεμίας το οποίο θα βοηθήσει να επιστρέψουν στα Λουτρά όσοι οικονομικοί μετανάστες το επιθυμούν και έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις». Καλεί δε «τη συντεταγμένη πολιτεία και τα όργανά της να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αποτροπή στο μέλλον παρόμοιων περιστατικών γιατί είναι γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε ολιγωρία» και τονίζει ότι «η περαιτέρω εκμετάλλευση του θέματος από κάποιους κύκλους εξυπηρετεί σκοπιμότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ