Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιμένει στο Brexit η πρωθυπουργός...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Κατηγορηματική για την εκκίνηση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) εμφανίστηκε χτες η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή της είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ.

Εκπρόσωπος της Μέι, απαντώντας ουσιαστικά στα προχτεσινοβραδινά σχόλια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που υπαινίχθηκε ότι το Λονδίνο ίσως αλλάξει τελικά γνώμη για το Brexit, σημείωσε: «Η πρωθυπουργός ήταν απολύτως ξεκάθαρη (...) ότι ο βρετανικός λαός έχει λάβει την απόφασή του και τώρα θα προχωρήσουμε με αυτό, με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και με το να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας». Η ίδια πρόσθεσε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός σκοπεύει να πραγματοποιήσει «ουσιώδεις διμερείς συναντήσεις» με τους ηγέτες των άλλων 27 χωρών - μελών της ΕΕ μέχρι τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβρη, στην οποία θα παραστεί.

Στο μεταξύ, άσχημες εντυπώσεις προκαλεί στο Λονδίνο η «γκάφα» πρωινής εκπομπής του BBC να παρουσιάσει απόσπασμα από ρεπορτάζ με την απόδραση γορίλα από το ζωολογικό κήπο του Λονδίνου αντί της προαναγγελίας συνέντευξης της Σκοτσέζας πρωθυπουργού, Νίκολα Στάρτζεον, που προχτές διεμήνυσε πως θα προωθήσει την επόμενη βδομάδα στη βουλή νέο δημοψήφισμα με στόχο την ανεξαρτησία της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο...

«Λύθηκε» προσωρινά η διαμάχη «Unilever» - σούπερ μάρκετ

Ενδιαμέσως, η εταιρεία «Unilever» ανακοίνωσε χτες το πρωί πως «διευθετήθηκε» το ζήτημα διάθεσης βασικών προϊόντων της στη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Tesco», που είχαν εμπλακεί σε διαμάχη μετά τα σχέδια της πολυεθνικής να αυξήσει έως 10% τις τιμές προϊόντων, ακόμη και αυτών που φτιάχνονται σε βρετανικά εργοστάσια, όπως η αλοιφή «Marmite». «Η "Unilever" έχει τη χαρά να επιβεβαιώσει ότι το ζήτημα τροφοδοσίας με την "Tesco" στη Βρετανία και την Ιρλανδία επιλύθηκε επιτυχώς», ανακοίνωσε η «Unilever», ενώ εκπρόσωπος της «Tesco» εξέφρασε ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο λύθηκε το ζήτημα.

Προσωρινή μικρή ανάκαμψη στερλίνας

Μέσα σε όλα αυτά, χτες, η στερλίνα φάνηκε να ανακάμπτει για λίγο από τις απώλειες που κατέγραφε έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ότι η τράπεζα δεν είναι αδιάφορη για τα επίπεδα της λίρας, η οποία έχει υποχωρήσει σχεδόν 20% από τότε που η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ τον Ιούνη.

Ο Κάρνεϊ επανέλαβε την πάγια γραμμή της τράπεζας ότι δεν στοχεύει σε συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία για τη λίρα, αλλά πρόσθεσε ότι το επίπεδό της «έχει σημασία» για τον πληθωρισμό και την άσκηση της νομισματικής πολιτικής.

Μετά τα σχόλιά του, η στερλίνα ανέκαμψε από τις απώλειές της και ανήλθε στο 1,2252 δολάριο, ενώ έναντι του ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 89,95 πένες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ