Κυριακή 12 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Και νέοι βομβαρδισμοί στο Ιράκ

Βρέφη κάτω του ενός έτους υποφέρουν σε παιδιατρικό νοσοκομείο του Ιράκ. Θύματα του 12ετούς αποκλεισμού...
Βρέφη κάτω του ενός έτους υποφέρουν σε παιδιατρικό νοσοκομείο του Ιράκ. Θύματα του 12ετούς αποκλεισμού...
Βομβαρδισμοί στη Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ από αμερικανικά αεροπλάνα, με το πρόσχημα της «αυτοάμυνας» έναντι της ιρακινής αεράμυνας, στη βδομάδα που πέρασε, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι «προετοιμαζόμενη» αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος του Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις της συμβούλου του Προέδρου Μπους τζούνιορ, της Κοντολίζα Ράις, αλλά και του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, φαίνεται ότι είναι πλέον πολύ κοντά.

Ισως η επίθεση αυτή να συνδέεται με το ενδεχόμενο άρσης του 12ετούς εμπάργκο, την οποία υποστηρίζουν πολλοί στη Δύση και στη Μέση Ανατολή, λόγω, προφανώς, των δικών τους συμφερόντων, που αφορούν στο πετρέλαιο και τα οποία σε ελάχιστες περιπτώσεις ταυτίζονται με τα αμερικανικά. Το Ιράκ μιλάει για «γενοκτονία» που προκαλεί το εμπάργκο, αναφέροντας ότι «έχει οδηγήσει στους θανάτους 1,5 εκατ. Ιρακινών παιδιών, γερόντων και γυναικών».

Η συγκεκριμένη πραγματικότητα, την οποία συνεχίζουν να διατηρούν οι ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, έχει δημιουργήσει αγωνιστικές αντιδράσεις σε διάφορες χώρες. Στη Νέα Υόρκη, στο μεταξύ, μια ομάδα ακτιβιστών ξεκίνησε χτες απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εμπάργκο κατά του Ιράκ. Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε 15 πόλεις των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και του Ιράκ, με στόχο την άσκηση πίεσης στον ΟΗΕ για τον τερματισμό των κυρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ