Κυριακή 16 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Επισημάνσεις περί «περιφερειακών συνεργασιών»

Μια ματιά σε σχόλια αστικών ΜΜΕ

«Αυτό που ανησυχεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους δεν είναι οι τουρκικές ντομάτες (σ.σ. και η επανεξαγωγή τους στη Ρωσία). Είναι ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας θα μπορούσε να μεταφραστεί σε στενότερη συνεργασία σχετικά με πολιτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της συριακής κρίσης», σχολίασε σε βασικό της άρθρο η διαδικτυακή έκδοση της «Σαμπάχ» την περασμένη Πέμπτη.

Με τίτλο «η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας, υπογραφή μελλοντικών ζητημάτων για τις ΗΠΑ», η φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ» σημείωνε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη να προσδιορίσουν σωστά τα εθνικά τους συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και να δράσουν αντίστοιχα αν θέλουν οι περιφερειακοί παράγοντες να τις λάβουν σοβαρά υπόψιν». Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «δεν οπισθοχωρεί στο θέμα της Συρίας», η εφημερίδα τόνιζε ότι «η πολιτική απομονωτισμού της κυβέρνησης Ομπάμα ... ανάγκασε την Τουρκία να ψάξει για εναλλακτικούς εταίρους» και χαρακτηρίζοντας την Ουάσινγκτον «αναξιόπιστη» ως συνεργάτη, επισήμανε:

«Ως απάντηση, η Τουρκία ακολούθησε μια πολιτική ποικιλομορφίας στη διεθνή αρένα ώστε να μάθει να εργάζεται με μεγάλο αριθμό εταίρων για τη διαχείριση πιεστικών προβλημάτων και την υλοποίηση των στόχων της. Αντί να βασιστούν στην Ουάσιγκτον, οι Τούρκοι συμπέραναν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων είναι η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας». Ενώ μεταξύ άλλων το άρθρο κατέληγε: «Ο επόμενος πρόεδρος (των ΗΠΑ) πρέπει να επανεξετάσει την εξωτερική πολιτική για να κερδίσει ξανά καρδιές και μυαλά στην Τουρκία και άλλα απογοητευμένα σύμμαχα έθνη. Εκτός αν η Ουάσιγκτον διορθώσει την πορεία της, η συνεργασία της Αγκυρας με τη Μόσχα θα διαγράψει μόνο την αρχή μιας επικίνδυνης τάσης για τα αμερικανικά συμφέροντα».

Αλλά και στα αστικά επιτελεία της Ρωσίας, αν και οι τόνοι είναι πιο «προσεκτικοί», γίνονται αντίστοιχες επισημάνσεις: «Αυτή η συμμαχία, προτείνοντας ότι μόνο τα έθνη της περιφέρειας μπορούν να βρουν λύσεις για τα προβλήματα της περιφέρειας, αποτελεί ένα αξιόλογο βήμα που δημιουργεί αληθινές δυνατότητες να φέρει μακρά ειρήνη για ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμιζε από τις 5 Οκτώβρη η «Πράβντα». «Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το ότι ορισμένοι κύκλοι που τρέφονται από πολέμους στοχοποιούν αυτήν τη συμμαχία. Αυτό που πρέπει να κάνουν τα 230 εκατομμύρια της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι να προστατέψουν τους κοινούς τους στόχους με όλη τους τη δύναμη και εργασία και να δυναμώσουν περαιτέρω αυτήν την ενότητα».

Η Δύση παρακολουθεί τις εξελίξεις

Ασφαλώς, τις εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας τις παρακολουθούν στενά τα επιτελεία σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες κ.τ.λ. αναμένοντας περισσότερα στοιχεία και διευκρινίσεις για να εκτιμήσουν αν πρέπει να αντιδράσουν και πώς.

Πάντως, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η περίοδος στην οποία Αγκυρα - Μόσχα ενισχύουν τη συνεργασία τους, είναι περίοδος που η Αγκυρα διατηρεί υψωμένους τόνους απέναντι στην Ουάσιγκτον (εξαιτίας της στήριξης προς τους Κούρδους της Συρίας κ.τ.λ.), ενώ «τριβές» υπάρχουν και στις σχέσεις της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες. Βεβαίως, οι σημερινές «δυσκολίες» στις σχέσεις της με τη Δύση παραμένουν για την Τουρκία ένας μοχλός για παζάρια με εταίρους που προς το παρόν δε θέλει να εγκαταλείψει εντελώς. Επιπλέον, υπάρχουν και πλευρές που δείχνουν πως ορισμένοι δίαυλοι δείχνουν «αντοχές», προφανώς γιατί τα αντίστοιχα ιμπεριαλιστικά επιτελεία εκτιμούν ότι ωφελούνται τα σχέδιά τους. Ετσι, έχει αξία η απόφαση που πήρε μεσοβδόμαδα το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας, να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που θα παρέχονται για τη λειτουργία και τη συντήρηση των ΝΑΤΟικών συστημάτων AWACS στην τουρκική επαρχία Κόνια, στο πλαίσιο του πολέμου «κατά της τρομοκρατίας». Η εξέλιξη αφορά βέβαια και την προσπάθεια του Βερολίνου να ενισχύσει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή, πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται και τα σχέδια για ενίσχυση των γερμανικών εγκαταστάσεων και δυνάμεων στο Ιντσιρλίκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ