Τρίτη 14 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Τηλεόραση
Αφιέρωμα στην Παναγιά Πελαγινή

Ενα αφιέρωμα στους ιερούς χώρους λατρείας της Παναγίας στα κυκλαδίτικα νησιά μας, κάνει το ντοκιμαντέρ «Παναγία Πελαγινή» που θα προβληθεί από την ΕΤ-1 σε δύο μέρη σήμερα και αύριο στις 14.00.

Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει στην Κύθνο, την Σέριφο, τη Μήλο, την Κίμωλο και την Τήνο και μας παρουσιάζει τα μοναστήρια και τις εκκλησίες της Παναγίας που υπάρχουν εκεί. Απειρα είναι τα ξωκλήσια, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια αφιερωμένα στο όνομα της Παναγίας στις 15 Αυγούστου. Παναγιά η Κανάλα, Παναγιά η Φλαμπουριανή, Παναγιά η Οδηγήτρια, Παναγιά η Καστρίτισσα.

Το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ αύριο είναι αφιερωμένο στα μοναστήρια και τις εκκλησίες της Παναγίας, Χρυσοπηγής, Εκατονταπυλιανής, Δροσιατής, Πρωτόθρονης, Απεραθίτισσας, Φιλοτίτισσας, Χοζοβιώτισσας, που βρίσκονται στα νησιά Σίφνο, Πάρο, Νάξο, Αμοργό. Παρουσιάζονται σημαντικά μνημεία βυζαντινής τέχνης από τον 4ο έως τον 19ο αιώνα, λατρευτικά δρώμενα κατά τις γιορτές του Δεκαπενταύγουστου με εσπερινούς, λιτανείες, καθώς και το σπάνιο έθιμο του «επιτάφιου της Παναγίας» στο Φιλόττι Νάξου. Η αφήγηση είναι του Αρη Λεμπεσόπουλου και του Δημήτρη Κοντογιάννη, τα κείμενα και η έρευνα της Ροζάννας Λαδά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ