Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αφημένοι στην τύχη τους μετά τις καταστροφές

Συζητήθηκαν οι Ερωτήσεις του ΚΚΕ για τους μελισσοκόμους της Θάσου και τους ελαιοπαραγωγούς των Γόννων Λάρισας

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν προβλέπεται από την κυβέρνηση για την αποζημίωση των αγροτοκτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Θάσου, αλλά και της περιοχής Γόννων στη Λάρισα, που είδαν να γίνονται στάχτη οι καλλιέργειές τους και οι περιουσίες τους από τις τελευταίες πυρκαγιές. Τα αιτήματα των φτωχομεσαίων αγροτών αυτών των περιοχών έφεραν στη Βουλή με Επίκαιρες Ερωτήσεις οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Γιώργος Λαμπρούλης.

Οπως ανέφερε ο Γ. Δελής, από τις πυρκαγιές στη Θάσο καταστράφηκαν 70.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και γεωργικών καλλιεργειών, κάηκαν ελαιόδεντρα, σταβλικές εγκαταστάσεις και ζώα. Ειδικά το χτύπημα στη μελισσοκομία ήταν πολύ βαρύ, με γενικότερο αντίκτυπο, αφού το 36% της συνολικής παραγωγής ελληνικού μελιού παράγεται στη Θάσο. Από πάνω, οι κτηνοτρόφοι, για να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση, καταβάλλουν ένα ευρώ για κάθε ελαιόδεντρο που δηλώνουν και δυο ευρώ για κάθε ζώο!

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχονται από την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, χώρια ότι καλούνται να πληρώσουν από πάνω τα αβάσταχτα χαράτσια (π.χ. ΕΝΦΙΑ) και δάνεια. Οσον αφορά την περιοχή Γόννων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόχειρες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά κατέστρεψε γύρω στα σαράντα χιλιάδες ελαιόδεντρα, που είναι και η κύρια καλλιέργεια της περιοχής.

Οι βουλευτές απαίτησαν να γίνει καταγραφή όλων των ζημιών και να αποζημιωθούν οι αγρότες κατά 100%. Μέχρι τότε να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, να «παγώσουν» οφειλές για δάνεια, χαράτσια προς Δημόσιο, εφορίες κ.λπ. Να ληφθούν τώρα μέτρα για την προστασία των καμένων περιοχών από πλημμύρες, να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί η αντιπυρική προστασία της χώρας.

Η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, ήταν παρόμοια και για τις δύο περιπτώσεις. Οσον αφορά τη Θάσο, είπε ότι αυτές τις μέρες καταβάλλονται ποσά που αφορούν την κάλυψη των αγροτοκτηνοτρόφων για τις επόμενες 100 μέρες και ότι έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 150.000 ευρώ για αποζημιώσεις, το οποίο ο βουλευτής του ΚΚΕ το χαρακτήρισε «αστειότητες» μπροστά στο μέγεθος της ζημιάς.

Από εκεί και πέρα, τόσο τους αγρότες της Θάσου όσο και τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής Γόννων, τους παρέπεμψε στα περίφημα ΠΣΕΑ, που σημαίνει πενιχρές αποζημιώσεις και μετά από 3 - 4 χρόνια, κι αυτό αν το εγκρίνει η ΕΕ. Στην ερώτηση των βουλευτών «τι θα γίνουν, πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι», ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ψίχουλα» και «κόφτες» για τους πυρόπληκτους αγρότες και κτηνοτρόφους (2022-01-20 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με την εγκληματική πολιτική και την καταστροφή (2016-09-30 00:00:00.0)
Να αποζημιωθούν οι πληγέντες από την πυρκαγιά (2016-07-29 00:00:00.0)
Ψίχουλα κι αυτά ...«θα δούμε» αντί για αποζημιώσεις (2016-05-27 00:00:00.0)
Οι ελλείψεις το «παραλύουν» (2013-08-09 00:00:00.0)
Τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες (2004-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ