Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συμφωνία της Ενωσης Περιφερειών με το νέο αντιδραστικό «Καλλικράτη»

Αυτή η συναίνεση καταγράφηκε στο συνέδριο της ΕΝΠΕ το περασμένο Σάββατο

Λίγες μέρες μετά το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, όπου κατατέθηκαν η συναίνεση στο νέο «Καλλικράτη και η «αγωνία» να γίνουν οι δήμοι πιο λειτουργικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής, ήρθε η σειρά της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) να επιβεβαιώσει και τη δική της προσήλωση στο δρόμο αυτό.

Στο συνέδριό της, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, με θέμα «Από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση», η ΕΝΠΕ δήλωσε τη συμφωνία της στις αλλαγές που προωθούνται στον «Καλλικράτη», τέτοιες που εξειδικεύουν την αντιλαϊκή πολιτική και στις περιφέρειες. Στο πλαίσιο αυτό, στο ψήφισμά της η ΕΝΠΕ ζητά να αποκτήσει η Περιφερειακή Διοίκηση οικονομική αυτοτέλεια στην πράξη και αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου ώστε να έχει την αρμοδιότητα να θεσπίζει κανόνες δικαίου για θέματα αρμοδιότητάς της και ιδίως στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης. Επίσης, ζητά την κατάργηση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και αρμοδιότητες ώστε η Περιφερειακή Διοίκηση να βοηθήσει στην εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της χώρας, δηλαδή στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών αναγκών και των εργατικών δικαιωμάτων.

Την αντίθεσή της στις προωθούμενες αλλαγές εξέφρασε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), εκπρόσωποι της οποίας ανάρτησαν πανό εντός του χώρου του συνεδρίου, εκφράζοντας την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών. Το συνέδριο απασχόλησε και το ζήτημα της επικείμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου, με την ΕΝΠΕ να δηλώνει ότι δεν είναι στις προτεραιότητές της, επισημαίνοντας τον «κίνδυνο» της ακυβερνησίας και τον εκπρόσωπο της ΝΔ να σημειώνει ότι το κόμμα του, αν ψηφιστεί αναλογικότερος νόμος, ως κυβέρνηση, θα τον καταργήσει.

Αντίθετο το ΚΚΕ με τον παλιό και νέο «Καλλικράτη»

Χαιρετίζοντας το συνέδριο εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ και στον «παλιό» και στον αναθεωρημένο «Καλλικράτη» εκτιμώντας πως «οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται, ούτε έφεραν ούτε μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Δεν μπορούν αυτές οι αναδιαρθρώσεις να αναιρέσουν τις οικονομικές και περιφερειακές ανισότητες, οι οποίες οξύνονται ακόμα περισσότερο, ούτε, πολύ περισσότερο, να αναιρέσουν το σιδερένιο νόμο του καπιταλισμού, της συγκέντρωσης δηλαδή του πλούτου σε λιγότερα χέρια, σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού».

Συμπλήρωσε πως με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», «η Τοπική Διοίκηση άνοιξε νέα πεδία για την άνθηση της επιχειρηματικότητας, συνεχίστηκε αμείωτα ο περιορισμός των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Τα διάφορα φληναφήματα περί αποκέντρωσης και δημοκρατίας, περί λαϊκής συμμετοχής και ελέγχου από τα κάτω, στη βάση της τάχα εγγύτητας και αιρετότητας των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης, είναι ακριβώς για να χρυσώσουν το χάπι των αντιλαϊκών επιλογών που δρομολογήθηκαν.

Το ΚΚΕ απορρίπτει και τον "παλιό" αλλά και τον αναθεωρημένο "Καλλικράτη". Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται ούτε έφεραν ούτε μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Γιατί όσο την ανάπτυξη την ορίζει η κερδοφορία των επιχειρήσεων, καμιά φιλολαϊκή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η συνολικότερη πολιτική παραμένει αντιλαϊκή. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και η εναντίωση στις αντιδραστικές ανατροπές σε κράτος και Τοπική Διοίκηση για εργαζόμενους και εκλεγμένους στα τοπικά και περιφερειακά όργανα σημαίνει πρώτα και κύρια οργάνωση της πάλης για τη συνολική ανατροπή του κεφαλαίου και της ΕΕ».

Η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ, σημείωσε στην ομιλία της στο συνέδριο πως «βρισκόμαστε μπροστά σε έναν χειρότερο "Καλλικράτη", μπροστά σε έναν ακόμη εκσυγχρονισμό του κράτους, αναγκαίο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θέλουν τους ΟΤΑ ικανούς να τους συνδράμουν στις νέες επενδύσεις τους (...) Το γεγονός αυτό, όμως, δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνουμε να οξύνουμε τη συνείδηση των εργαζομένων, στο να γίνει κατανοητό τι φταίει και η ζωή μας συνεχώς κατρακυλάει, να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά: Οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών μας στην κατεύθυνση κάλυψης των αναγκών των λαϊκών οικογενειών, με προγράμματα δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, Πρόληψης, στήριξης της φτωχής αγροτιάς, των μικρών επαγγελματιών, της εργαζόμενης γυναίκας, της νεολαίας».

Τη θέση ότι ο «Καλλικράτης» ούτε αναθεωρείται ούτε διορθώνεται κατέθεσε, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Αλ. Μπαλού, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπαίνουμε καν σε αυτήν τη συζήτηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ