Τρίτη 14 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Τηλεόραση
Αγνοούμενοι στον πύργο της κολάσεως

Ο Πολ Νιούμαν σε σκηνή από την ταινία «Ο πύργος της κολάσεως»
Ο Πολ Νιούμαν σε σκηνή από την ταινία «Ο πύργος της κολάσεως»
Στην ψυχολογία των πρωταγωνιστών τους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζουν αναφέρονται οι ταινίες της Τρίτης.

«Ο αγνοούμενος», σκηνοθεσία Κώστας Γαβράς.

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Τόμας Χάουζερ και αναφέρεται στην ιστορία του Τσαρλς Χόρμαν, Αμερικανού ακτιβιστή, ο οποίος εξαφανίστηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Χιλή. Ο Γαβράς αναπλάθει το «καφκικό» κλίμα της εποχής, θίγοντας την πολιτική τρομοκρατία των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Σε μια χώρα της Νότιας Αμερικής, ο Αμερικανός ακτιβιστής Τσαρλς Χόρμαν, που αγωνίζεται ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς, εξαφανίζεται. Η γυναίκα του και ο πατέρας του αρχίζουν μια έρευνα και ανακαλύπτουν ότι η εξαφάνιση του Τσαρλς αποτελεί μέρος μιας πολιτικής συνωμοσίας στην οποία εμπλέκονται ιθύνοντες της αμερικανικής κυβέρνησης. Πρωταγωνιστούν: Τζακ Λέμον, Σίσι Σπέισεκ, Μέλανι Μάιρον κ.α. (STAR, 00.45).

«Ο πύργος της κολάσεως», σκηνοθεσία Ιρβιν Αλεν, Τζον Γκίλερμιν.

Την ημέρα των εγκαινίων του υψηλότερου ουρανοξύστη του κόσμου, ξεσπάει φωτιά από βραχυκύκλωμα. Σε δευτερόλεπτα, το τεράστιο οικοδόμημα τυλίγεται στις φλόγες. Ο αρχιτέκτονας Νταγκ Ρόμπερτς και ο αρχηγός της πυροσβεστικής Μάικλ Ο' Χάλοραν προσπαθούν απεγνωσμένα να απεγκλωβίσουν τους επισκέπτες που έχουν παγιδευτεί στους τελευταίους ορόφους του μεγαθηρίου. Ανάμεσα στους επισκέπτες βρίσκεται η αφρόκρεμα της αριστοκρατίας του Σαν Φρανσίσκο. Σιγά - σιγά η φωτιά εξαπλώνεται από όροφο σε όροφο και η αγωνία του κόσμου που κινδυνεύει κορυφώνεται. Πρωταγωνιστούν: Στιβ Μακ Κουίν, Πολ Νιούμαν, Γουίλιαμ Χόλντεν, Φέι Νταναγουέι, Φρεντ Αστέρ, Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν, Ρόμπερτ Βάγκνερ, Ρόμπερτ Βον (STAR, 21.30).

«Η δεύτερη φορά», σκηνοθεσία Μίμο Καλοπρέστι.

Ο Αλμπέρτο Σαγέρο, καθηγητής στο Τορίνο, συναντάει κατά τύχη τη Λίζα Βεντούρι, την κοπέλα η οποία 12 χρόνια πριν είχε αποπειραθεί να τον δολοφονήσει. Την αναγνωρίζει αμέσως, εκείνη όμως όχι. Εχει απωθήσει το παρελθόν της ως τρομοκράτισσας. Ο Αλμπέρτο και η Λίζα ξανασυναντιούνται. Εκείνη προσποιείται πως είναι μια υπάλληλος γραφείου όπως τόσες άλλες. Ο Αλμπέρτο προσποιείται ότι την πιστεύει, ξέροντας ότι η Λίζα πρέπει να επιστρέφει στη φυλακή. Με παραγωγό και πρωταγωνιστή τον Νάνι Μορέτι κι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, την τρομοκρατία και τα σημάδια που αφήνει σε θύτες και θύματα, η ταινία επιλέγει να μη χαθεί στους μαιάνδρους της ιδεολογίας, εστιάζοντας σε μια ιδιαίτερη περίπτωση, κρατώντας ίσες αποστάσεις και αποφεύγοντας την εύκολη ψυχολογική ανάλυση. Πρωταγωνιστούν: Νάνι Μορέτι, Βαλέρια Μιλίλο, Νέλο Μάσια, Ρομπέρτο ντε Φραντσέσκο κ.ά. (ΕΤ-3, 22.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ