Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΕΕ
Προς απεμπλοκή αντιρρήσεων για τη CETA

Mετά από προφανή παζάρια έγινε γνωστό από την κυβέρνηση του Βελγίου ότι επήλθε συμφωνία με την περιφερειακή κυβέρνηση της γαλλόφωνης περιοχής της Βαλονίας, ώστε αυτή να άρει τις αντιρρήσεις της για την υπογραφή της λεγόμενης Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (Comprehensive Economic Trade Agreement - CETA) Καναδά - ΕΕ.

Αυτό ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι η εξέλιξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει η Σύνοδος ΕΕ - Καναδά για την υπογραφή της συμφωνίας, που αναβλήθηκε χτες.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία και ότι «όλα τα κοινοβούλια μπορούν πλέον να εγκρίνουν τη συμφωνία μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα». Η συμφωνία είναι μια παρόμοια εκδοχή της λεγόμενης Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Τα διαδικαστικά ζητήματα που προβάλλουν οι διάφοροι αστοί επικριτές της συμφωνίας, ή τα προσχήματα περί «δημοκρατίας» δεν αλλάζουν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα παζάρι μονοπωλιακών ομίλων για το πώς θα διευρυνθούν η δράση τους και τα κέρδη τους. Οι όποιες αντιπαραθέσεις είναι για τη μοιρασιά της λείας, που αφορά νέα αντεργατικά μέτρα, παραχωρήσεις κοινωνικών υπηρεσιών στα μονοπώλια, για να δρουν ανεμπόδιστα, τσακίζοντας λαϊκά δικαιώματα στη δουλειά, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτήν τη συμφωνία εγκρίνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ