Σάββατο 29 Οχτώβρη 2016 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Γοργές διεργασίες στις διαπραγματεύσεις

Σε μοχλό προώθησης διαφόρων γεωπολιτικών και επιχειρηματικών σχεδιασμών εξελίσσεται το Κυπριακό, καθώς οι διεργασίες «τρέχουν» και προμηνύονται πυκνές εξελίξεις. Ηδη, ανακοινώθηκε επίσημα ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν από τις 7 μέχρι τις 11 Νοέμβρη στο θέρετρο Μοντ Πελεράν στην Ελβετία, με στόχο τη «συζήτηση του Εδαφικού, αλλά και διασταυρούμενη συζήτηση όλων των πιθανών εκκρεμοτήτων». Μάλιστα, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές θεωρούνταν πολύ πιθανό στη συνάντηση να παραβρεθεί ο ίδιος ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Στο φόντο των γοργών διεργασιών, η επιθετικότητα της Τουρκίας παραμένει δεδομένη, σε μια περίοδο που - σημειωτέον - το εθνικιστικό MHP μοιάζει να προσεγγίζει την κυβέρνηση του ΑΚΡ σε διάφορα πεδία. Αλλά και το σοσιαλδημοκρατικό CHP, έστειλε την Πέμπτη στα Κατεχόμενα τον αντιπρόεδρό του Οζτούρκ Γιλμάζ που απέδωσε στην ελληνοκυπριακή πλευρά «ακραίες απαιτήσεις» και τόνισε ότι το κόμμα του δεν αποδέχεται αλλαγή της παρούσας μορφής των εγγυήσεων. Αλλωστε, η τουρκική προκλητικότητα αποτυπώνεται και σε «έγγραφο» που χρησιμοποιεί στις συναντήσεις του ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, και σύμφωνα με το οποίο, στις προτάσεις που η Τουρκία έχει καταθέσει στο «τραπέζι» περιλαμβάνεται η διατήρηση «ειδικών παρεμβατικών δικαιωμάτων στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο», συγκέντρωση «ενός τμήματος του σημερινού κατοχικού στρατού... σε μια βάση», απόκτηση (από την Τουρκία) «μόνιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων σε τμήμα της Κύπρου, στον εναέριο χώρο της, σε εδάφη και στην ΑΟΖ» κ.τ.λ.

Βεβαίως, η τουρκική προκλητικότητα πατά στην ίδια βάση στην οποία αναπτύσσονται ούτως ή άλλως οι συνομιλίες για το Κυπριακό, δηλαδή σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων και όξυνσης λυσσαλέων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στο πλαίσιο των οποίων κάθε πλευρά πασχίζει να διατηρήσει πλεονεκτήματα βολικά για τα συμφέροντα των τμημάτων του κεφαλαίου που εκπροσωπεί.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα ανασκουμπώνονται. Χτες είχε προγραμματιστεί να φτάσει στην Κύπρο η επικεφαλής της Επιτροπής για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ελάχιστες μέρες αφού η Κομισιόν ενέκρινε νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για το ψευδοκράτος, αυτήν τη φορά ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ. Τις κινήσεις τους μελετούν όμως και δυνάμεις όπως η Γαλλία, της οποίας ο ΥΠΕΞ βρέθηκε μεσοβδόμαδα στην Κύπρο (στο πλαίσιο περιοδείας του και σε Ελλάδα και Τουρκία), συζητώντας και για το Κυπριακό και για το ενδιαφέρον γαλλικών κολοσσών για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής. Ενώ και από τις ΗΠΑ, δεν περνά βδομάδα που να μην αναχωρούν «επισκέπτες» για τη Λευκωσία, με τελευταίο τον ερχομό του γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Αλλωστε, η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να επιμένει σταθερά στην «εμπλοκή» ειδικά των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, διαμηνύοντας διαρκώς και τη διάθεσή της να προσφέρει για την υπεράσπιση της (ιμπεριαλιστικής) «σταθερότητας» και της (ιμπεριαλιστικής) «ασφάλειας» σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.


Α.Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ