Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Συνεχίζουν εδώ και πέντε μήνες τον αγώνα τους

Σε οικονομική απόγνωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα «Λιπάσματα Καβάλας» (ELFE AE), του ομίλου Λαυρεντιάδη, που εδώ και πέντε μήνες αγωνίζονται ενάντια στις επιδιώξεις της εργοδοσίας να μειώσει μισθούς και να επιβάλει ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (14 μήνες). Η εργοδοσία απέλυσε το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων που αρνήθηκαν να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις, χωρίς αποζημίωση, μετά από κατάθεση μηνύσεων εναντίον τους. Ο ΟΑΕΔ αρνείται να τους χορηγήσει επίδομα ανεργίας, ενώ και αυτό το έκτακτο επίδομα (1.000 ευρώ) που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση, δεν τους έχει καταβληθεί ακόμα.

Προχτές, το Σωματείο Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Βιομηχανίας Λιπασμάτων Ν. Καρβάλης Καβάλας συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, ο οποίος βαδίζοντας στη γνωστή πεπατημένη της κυβέρνησης, έδωσε και πάλι υποσχέσεις για επίλυση του προβλήματος της πρώην ΒΦΛ. Οπως ανακοινώθηκε από πλευράς υπουργού, «καθορίστηκαν οι κινήσεις που θα γίνουν με στόχο την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας και της εύρυθμης λειτουργίας του εργοστασίου»...

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση από το ΚΚΕ

Τα προβλήματα των εργαζομένων στα «Λιπάσματα Καβάλας» φέρνει για τρίτη φορά στη Βουλή το ΚΚΕ, αυτή τη φορά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής προς τον υπουργό Εργασίας.

Σε αυτήν τονίζεται ότι 180 εργαζόμενοι του εργοστασίου εδώ και 5 μήνες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και «η διοίκηση της ELFE AE, όλο αυτό το διάστημα, κάνοντας χρήση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που διατηρεί και ενισχύει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επέβαλε αναγκαστικές άδειες, 3μηνη διαθεσιμότητα σε όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται».

Στο μεταξύ, «έχει προχωρήσει σε απόλυση των 170 από αυτούς, μάλιστα χωρίς αποζημίωση, μετά από κατάθεση μηνύσεων» εναντίον τους, «κάνοντας χρήση του άρ. 5 του Ν.2112/1920 παρ. 1, για δήθεν "παραπτώματα" που διέπραξαν κατά τη διάρκεια των απεργιακών τους κινητοποιήσεων (...) Στην ουσία διώκονται γιατί δε δέχτηκαν να καταργηθούν τα δικαιώματά τους και πάλεψαν με το σωματείο τους.

Με αυτό τον τρόπο η εργοδοσία παρακάμπτει το νόμο περί ομαδικών απολύσεων και, από την άλλη, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία».

Υπογραμμίζεται ότι «λόγω των παραπάνω ενεργειών της εργοδοσίας, ο ΟΑΕΔ αρνείται να τους χορηγήσει επίδομα ανεργίας. Ενώ ακόμα και αυτό το έκτακτο επίδομα (1.000 ευρώ) που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση, δεν τους έχει καταβληθεί λόγω γραφειοκρατίας.

Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι έχουν φτάσει σε οικονομική απόγνωση, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα, τρέχουν οι δόσεις των δανείων, δεν μπορούν στοιχειωδώς να ζήσουν τις οικογένειές τους».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ απαιτεί:

-- Να ακυρωθούν οι απολύσεις και να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις που κατείχαν με πλήρη δικαιώματα, βάσει και της Συλλογικής τους Σύμβασης.

-- Να παρθούν, μέχρις ότου επιστρέψουν στη δουλειά τους, μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, όπως: Πάγωμα δανείων και κάθε χρέους προς το Δημόσιο, απαγόρευση διακοπής ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.

-- Να χορηγηθεί επιτέλους το έκτακτο βοήθημα στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους των «Λιπασμάτων Καβάλας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ