Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Γενίκευση της απλήρωτης εργασίας και γύμνια των κρατικών υπηρεσιών

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την αναγγελθείσα σύσταση του «Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης»

Τη νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας και τη γενίκευση της άθλιας κατάστασης στις δομές «υποδοχής» προσφύγων και μεταναστών με εργολάβους ΜΚΟ και επιχειρήσεις σε τομείς ευθύνης των κρατικών υπηρεσιών, μέσω του «Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης», καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Τη σύσταση "Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης" για νέους κάτω των 30 ετών στο όνομα της "κοινωνικής ευαισθησίας" και της "απόκτησης νέων δεξιοτήτων και εμπειρίας είτε στη χώρα τους είτε σε άλλο κράτος - μέλος" προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πρόκειται για δημιουργία μιας ακόμη στρατιάς εργαζομένων και εθελοντών, που είτε θα αμείβονται με ψίχουλα είτε θα λαμβάνουν χαρτζιλίκι (pocket money), όπως προκλητικά αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Νομιμοποιείται δηλαδή και με τη "βούλα" η απλήρωτη εργασία με πρόσχημα την "καταπολέμηση της ανεργίας των νέων".

Την ίδια ώρα, αθωώνεται η γύμνια των κρατικών υπηρεσιών σε τομείς όπως η αντιμετώπιση καταστροφών (π.χ. πυρκαγιές), η Υγεία, η υποδοχή και υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών. Ανατίθεται σε ΜΚΟ, τοπικές αρχές και ιδιωτικές επιχειρήσεις η αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων, οι οποίες "προσλαμβάνοντας" εθελοντές θα μπορούν να ξεκοκαλίζουν χρηματοδοτήσεις μέσω κονδυλίων της ΕΕ.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-- Νομιμοποιώντας την απλήρωτη εργασία μέσω του λεγόμενου "Σώματος Αλληλεγγύης" θεωρεί η ΕΕ ότι καταπολεμά την ανεργία;

-- Την απαράδεκτη κατάσταση στις δομές "υποδοχής" προσφύγων και μεταναστών με εργολάβους τις ΜΚΟ και τις εταιρείες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να τη γενικεύσει και σε άλλους τομείς, οι οποίοι θα πρέπει να καλύπτονται από κρατικές υπηρεσίες χωρίς καμιά εμπλοκή ΜΚΟ;».

Τι είναι το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης»

Το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 14 Σεπτέμβρη. «Εχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει σε νέους κάτω των 30 ετών στην Ευρώπη την ευκαιρία να υποστηρίξουν μια μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ), τοπική αρχή ή ιδιωτική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση - για παράδειγμα: Ανοικοδόμηση κοινοτήτων έπειτα από φυσικές καταστροφές, αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια, οι προκλήσεις Υγείας και οι δημογραφικές προκλήσεις, ή εργασία στην υποδοχή και την ένταξη προσφύγων», σύμφωνα με την Επιτροπή, με στόχο οι νέοι που θα απασχοληθούν να φτάσουν τους 100.000 μέχρι το 2020. Στηρίζεται στα υπάρχοντα επαγγελματικά και εθελοντικά προγράμματα της ΕΕ για τη νεολαία, καθώς και «στην κινητοποίηση καθιερωμένων δικτύων απασχόλησης, εκπαίδευσης και παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε στενή συνεργασία με τα κράτη - μέλη, τις τοπικές αρχές και τις ΜΚΟ», όπως αναφέρεται σχετικά.

Εάν κάποιος προσλαμβάνεται ως μόνιμος υπάλληλος, ασκούμενος ή μαθητευόμενος σε άλλο κράτος - μέλος, θα λαμβάνει μισθό (για σύμβαση εργασίας) και/ή επίδομα (για κατάρτιση ή θέση μαθητείας), για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και μετακίνησης, «που είναι δυνατόν να υποστηριχθούν οικονομικά, για παράδειγμα, από το πρόγραμμα "Εγγυήσεις για τη Νεολαία"». Αν κάποιος συμμετέχει ως εθελοντής, οι στοιχειώδεις δαπάνες συμμετοχής εθελοντών καλύπτονται μέσω της επιχορήγησης που δίνεται στην οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία. Θα λαμβάνει επίσης ένα ποσό για μικροέξοδα, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από τη χώρα υπηρεσίας.

Αναφορά κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα οφέλη που θα αποκομίσουν ΜΚΟ, επιχειρήσεις ή τοπικές αρχές που «μπορούν να έχουν εύκολη ενιαία πρόσβαση σε πληροφορίες, υπηρεσίες εύρεσης εργασίας και πρόσληψης. Επιπλέον, οι νέοι που είναι διαθέσιμοι για εθελοντική εργασία θα είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι στο τυπικό τοπικό ή εθνικό επίπεδο», σημειώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ