Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ελληνορωσική συμφωνία σε επιστημονικούς τομείς

Συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για συνεργασία στην επιστήμη, στην τεχνολογία και την καινοτομία υπέγραψαν, χτες το μεσημέρι, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, και η υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Olga Vasilyeva.

Η συνεργασία σε θέματα Ερευνας και Καινοτομίας αφορά: Κοινές προκηρύξεις στους τομείς Κβαντικών Τεχνολογιών, Αγροδιατροφής, Ενέργειας, Αεροναυπηγικής και Φαρμακευτικής, συνεργασία σε ερευνητικές υποδομές κοινού ενδιαφέροντος και ανταλλαγές επιστημόνων. Επίσης, συνεργασία σε θέματα ανθρωπιστικών σπουδών και εφαρμογής τεχνολογίας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πρώτη πρόσκληση που αφορά τις κβαντικές τεχνολογίες θα δημοσιευθεί από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για συνέχεια του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο υπουργείων τον περασμένο Απρίλη στον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών. Τότε, υπογραμμιζόταν πως «τα επιστημονικά και τεχνολογικά αποτελέσματα των συνεργαζόμενων προγραμμάτων μπορούν να δημοσιευτούν, να εκδοθούν και να αξιοποιηθούν σε εμπορικές δραστηριότητες με τη συγκατάθεση των δύο πλευρών», διαμορφώνοντας όρους για την αύξηση της κερδοφορίας ελληνικών και ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων.

Στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα, όπως υποτροφίες σε πανεπιστημιακά ρωσικά ιδρύματα, ενώ χτες επίσης ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση με αφορμή τη μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας σε «Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ