Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΓΥΝΑΙΚΑ
Oι λαβύρινθοι της «παγκοσμιοποίησης»

«Το καινούριο νόμισμα δεν το νοιάζει / πόσα χέρια θ' αλλάξει. / Αρκεί να μη χαθεί η λάμψη του» (Μένης Καλαντζόπουλος)

Μιλούσε πριν μέρες σε τηλεοπτικό σταθμό, ο «γκουρού» της παγκοσμιοποίησης, του άκρατου φιλελευθερισμού, Α. Ανδριανόπουλος: Για την «αναγκαιότητα», τους λαβύρινθους και την «ελευθερία» του ρίσκου. Περίπου έλεγε ότι το οπλοστάσιο «της νέας - εποχής, είναι μία σειρά νομοθετημάτων» σε παγκόσμια κλίμακα! «Διευκολύνει εκατοντάδες επιχειρήσεις, σημείωνε με νόημα η "Γουόλ Στριτ Τζόρναλ", δηλαδή ν' απολύουν εργαζόμενους, άνευ όρων! Η είσοδος στο σύστημα "προσλαμβάνω, απολύω" που ισχύει σε ΗΠΑ - Ευρώπη, Ασία, Ιαπωνία, είναι το κυρίαρχο σύνθημα. Ισχύει τώρα, ως ένα άλλο επιχείρημα. Αυτό, της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας μετά το τέλος των ιδεολογιών», του Φουκογιάκα που κατέρρευσε στην πράξη. Ομως, η θεωρούμενη ωφελημένη απ' την παγκοσμιοποίηση αμερικανική οικονομία, παρήγαγε 3,5 εκατομμύρια άνεργους, μόνο κατά το πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του '90. Ωστόσο, οι «ωφέλειες» των χωρών, που βρίσκονται εκτός του τριπόλου Αμερική - ΕΕ, Ιαπωνία, Ν. Ασία, είδαν παρά τις πρόσκαιρες τοποθετήσεις κεφαλαίων, όχι να αυξάνεται το εθνικό τους προϊόν, αλλά να μειώνεται δραματικά. Να αυξάνεται ραγδαίως η ανεργία στο χώρο των υπηρεσιών, της μεταποίησης, του φασόν (Νεπάλ - Ινδία, Μαλαισία, Πακιστάν). Τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου το αισθάνονται καλά στο πετσί τους. Στο κατώφλι του 21ου αιώνα, ο ιδιότυπος μεσαίωνας της παγκοσμιοποίησης, ταυτισμένος με τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό του κεφαλαίου, όργανο στα χέρια δυνάμεων που διαφεντεύουν τον κόσμο, δείχνει ότι ο πλούτος, βαδίζει, χέρι - χέρι με την εξαθλίωση και την αύξηση των αυτοκινήτων.

Η διευρυνόμενη προϊστορική βαρβαρότητα: Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν σήμερα περιουσία, που ξεπερνά, τον πλούτο των 50 πιο φτωχών χωρών του κόσμου (το 2000 μ.Χ. ήταν 48). Ο πλούτος της Κίνας με τους 1,2 δισ. κατοίκους είναι μικρότερος από την αξία της περιουσίας των 48 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Αλλά και για τις χώρες του ΟΟΣΑ, (οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου) τα στοιχεία της άκρατης εκμετάλλευσης είναι προφανή: 150 εκατομμύρια ανθρώπων ζουν στη φτώχεια, 46 εκατομμύρια είναι άνεργοι, 105 εκατομμύρια άστεγοι, 200 εκατ. δε θα περάσουν τα 60 χρόνια, εξαιτίας των συνθηκών κάτω απ' τις οποίες ζουν, και το 29% είναι σχεδόν αναλφάβητοι και έχουν ανεπαρκείς γνώσεις για ανάγνωση και γραφή!

Μας μίλησε ο κύριος Ανδριανόπουλος για τους «ιππότες του κεφαλαίου», δηλαδή την εκ βάθρων αλλαγή των εκμεταλλευτικών σχέσεων εργασίας, την επιστροφή σε όρους και αμοιβές απασχόλησης όμοιες με εκείνες του μεσαίωνα. Μας έδειξε τις επιλογές, στρατηγικού χαρακτήρα για το κεφάλαιο, με την πληροφορική. Ο,τι διαμορφώνεται στο επίπεδο των μονοπωλίων, (ανταγωνισμός αλλά και συγχωνεύσεις - απορροφήσεις), οι συμμαχίες που εκφράζονται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ, NAFTA, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα), «βοηθούν» την «ανάπτυξη» επομένως και τη «διανομή του πλούτου» υπέρ των φτωχών!!! Πού καταναλώνεται αυτός ο πλούτος; Πρώτα, στα εξοπλιστικά προγράμματα κάθε είδους, (900 δισ. δολάρια), για να κρατούν τους λαούς στην εξαθλίωση και τον πλούτο σε «ασφαλή χέρια», τραπεζιτών, βιομηχάνων, πολυεθνικών εταιριών κ.ο.κ. Ακολούθως στην κατανάλωση, τα ναρκωτικά, 500 δισ. δολάρια και πλέον για τους ίδιους λόγους, τη (νάρκωση συνειδήσεων). Οι κανόνες του σύγχρονου δουλεμπορίου, της εργασίας, στήνονται: «Οι νέες βιτρίνες του μέλλοντος, με τις άδειες αποθήκες των ιδεών, του τρόμου! Της εκμετάλλευσης, της βίαιης μεταφοράς του παραγόμενου πλούτου, απ' την εργατική τάξη στους δείκτες κερδών του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Η μόνη ελπίδα είναι το σύνθημα των διαδηλωτών, να παγκοσμιοποιήσουμε την αντίσταση.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμύθητος πλούτος και απέραντη φτώχεια στο σάπιο καπιταλισμό (2012-07-01 00:00:00.0)
Συνωμοτική παγκοσμιοποίηση (2003-03-16 00:00:00.0)
Εκατομμύρια πεινασμένοι και στις ΗΠΑ (2000-04-18 00:00:00.0)
Αρρωστος κόσμος (1999-07-30 00:00:00.0)
Η "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ" ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ (1999-07-14 00:00:00.0)
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η "ΘΕΙΑ" ΟΡΓΗ (1998-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ