Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επεισόδια στον καταυλισμό προσφύγων στη Σούδα της Χίου

Μια πρόκληση φασιστοειδών άναψε αργά προχτές το βράδυ «φωτιά» στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα της Χίου. Στο νησί βρίσκεται εδώ και μήνες εγκλωβισμένος μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που ζουν απελπισμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες, περιμένοντας να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει, ώστε να μπορέσουν να φύγουν από τη Χίο. Μέχρι να συμβεί αυτό και λόγω της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που υλοποιεί η κυβέρνηση, δεν μπορούν να μετακινηθούν από το νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Τετάρτης δύο αυτοκίνητα με φασιστοειδή πλησίασαν τον καταυλισμό και άρχισαν να προκαλούν όσους βρίσκονται μέσα σε αυτόν, ενώ άλλα φασιστοειδή πέταξαν από τα τείχη του κάστρου πέτρες και βαρελότα σε αυτόν (σ.σ. το τελευταίο συμβαίνει περιοδικά εδώ και μήνες). Τότε ορισμένα άτομα από τη δομή φιλοξενίας απάντησαν και βγήκαν έξω στο δρόμο. Στη συνέχεια, όμως, η κατάσταση εκτραχύνθηκε, αφού άγνωστοι διέρρηξαν κατάστημα με βεγγαλικά, τα οποία άρχισαν να πετούν στα γύρω σπίτια και σε αυτοκίνητα.

Μάλιστα, κάποια στιγμή ακροδεξιά στοιχεία της περιοχής κάλεσαν ομοϊδεάτες τους να συγκεντρωθούν έξω από την εγκατάσταση της Σούδας. Τότε μαζεύτηκαν άτομα με ρόπαλα και σιδεροσωλήνες. Εριξαν πέτρες προς τον καταυλισμό, προκαλώντας φθορές σε κοντέινερς, με αποτέλεσμα σε ορισμένα από αυτά να προκληθούν τρύπες στις σκεπές τους. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν. Εμφανίστηκε και διμοιρία των ΜΑΤ προκειμένου να επέμβει. Ομως, όταν μπήκε στον καταυλισμό, την ακολούθησαν ομάδες φασιστοειδών χωρίς να εμποδιστούν.

Ερωτήματα δημιουργούνται από τη διαφορετική εικόνα για τα γεγονότα που επιχείρησε να δώσει η Αστυνομία. Σύμφωνα με την αστυνομική εκδοχή, τα επεισόδια τα προκάλεσε ομάδα ατόμων από τη δομή προσωρινής φιλοξενίας, ενώ απουσιάζει κάθε αναφορά στα φασιστοειδή.

Οργανωμένη προβοκάτσια σε βάρος κατοίκων και προσφύγων

Για «οργανωμένη προβοκάτσια σε βάρος προσφύγων και κατοίκων από φασίστες και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις στην περιοχή συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ. Και τονίζει μεταξύ άλλων:

«Αποτελεί ερώτημα το γιατί οι δυνάμεις καταστολής δεν σταμάτησαν τους φασίστες. Τα νέα επεισόδια αποκαλύπτουν και πάλι τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, που με την πολιτική της κρατά εγκλωβισμένους αυτούς τους ανθρώπους στο νησί και τη χώρα, σε απαράδεκτες συνθήκες κράτησης. Ευθύνες που προκύπτουν από τις επίσημες συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ και την Τουρκία. Είναι τυχαίο που τα επεισόδια εξελίχτηκαν μόλις μια μέρα μετά την άφιξη των υπόδικων χρυσαυγιτών, Κασιδιάρη και Λαγού, στο νησί;

Τέτοιες ενέργειες είναι βούτυρο στο ψωμί της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων, που εκμεταλλεύονται τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων - πρόσφυγες - για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στο λαό μας, για να κρύψουν τους πραγματικούς υπαίτιους. Δηλαδή, το σύστημα που υπηρετεί με συνέπεια και η ελληνική κυβέρνηση της "αριστεράς"».

Η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ απαιτεί: Αμεση μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από το νησί και απεγκλωβισμός τους από τη χώρα. Ανοικτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής. Να κλείσει η Σούδα και όλα τα hot spots, να μη δημιουργηθούν νέα. Αμεση αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και ευθύνη του Δήμου. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Απεγκλωβισμός από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ