Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχεια «αιχμηρών» επικρίσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους

Σε «ψυχρό κλίμα» έγινε την περασμένη Τρίτη η συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας και Τουρκίας στην Αγκυρα

Copyright 2016 The Associated

Σε «ψυχρό κλίμα» έγινε την περασμένη Τρίτη η συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας και Τουρκίας στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε άπραγοι σιωπώντας, τη στιγμή που στην Τουρκία δημοσιογράφοι, δικηγόροι και βουλευτές φυλακίζονται. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δεν είναι δική μας η ευθύνη, η αιτία είναι η συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν. Επιδιώκουμε μια κατά το δυνατόν ευρεία πλειοψηφία, η οποία να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα», είπε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, δίνοντας συνέχεια στις επικρίσεις πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων απέναντι στην Τουρκία, ενώ μένουν ανοικτά πολλά παζάρια μεταξύ των δυο πλευρών (π.χ. «αντιμετώπιση» Προσφυγικού).

Μάλιστα, σύμφωνα με το γερμανικό «Σπίγκελ», οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες θα καταθέσουν σχετική πρόταση την ερχόμενη βδομάδα στο Στρασβούργο.

Πάντως, παρά τις «τριβές», η ΕΕ δεν επιθυμεί οριστική διακοπή των σχέσεων με την Τουρκία, ούτε και αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών. Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ), Μάρτιν Σουλτς, που πριν μερικές μέρες ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Αγκυρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μίντενερ Τάγκεμπλατ», υποστήριξε πως «το να μη συνομιλεί κανείς δεν οδήγησε έως τώρα πουθενά, αντιθέτως ενέχει τον κίνδυνο της κλιμάκωσης». Αν διακοπούν οι συνομιλίες, συνέχισε, δεν θα κερδίσουμε τίποτα, «το αντίθετο, θα χάσουμε ένα μέσο να επηρεάσουμε την κατάσταση στην Τουρκία και να οδηγήσουμε τα πράγματα προς το καλύτερο». Ο ίδιος, πάντως, συμπλήρωσε ότι «εάν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, αυτό θα σήμαινε αυτομάτως και το τέλος των διαπραγματεύσεων».

Αντιδράσεις για νομοσχέδιο που προστατεύει δράστες σεξουαλικής κακοποίησης

Πάντως, ενδεικτική της κατάστασης στην οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση του ΑΚΡ στην Τουρκία (ενάντια στην οποία, φυσικά, οι Βρυξέλλες ασκούν κριτική στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και όχι επειδή τους πήρε ο πόνος για τον τουρκικό λαό) είναι νομοσχέδιο που ουσιαστικά προστατεύει δράστες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί πάλι στις 22 Νοέμβρη (αφού ψηφίστηκε μόνο επί της αρχής και δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό ψήφων για να εγκριθεί οριστικά), προβλέπει ότι στην περίπτωση που το θύμα σεξουαλικής κακοποίησης παντρευτεί «χωρίς βία ή απειλή» το δράστη της επίθεσης, τότε για το δράστη μπορεί να ανασταλεί η καταδίκη.

Εργατικό δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο

Στο μεταξύ, κατολίσθηση σημειώθηκε αργά προχτές το βράδυ σε ιδιωτικό ορυχείο χαλκού στην περιοχή Σιρβάν της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιιρτ. Μέχρι και χτες, τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν τις έρευνες για τον εντοπισμό 13 εργατών που αγνοούνταν. Ηδη, είχαν εντοπιστεί οι σοροί τριών εργατών. Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, οι σοροί ήταν τέσσερις και οι αγνοούμενοι 12.

Για τα αίτια της κατολίσθησης δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση, εκτός από το ότι διατάχτηκε σχετική έρευνα. Ωστόσο, η πολύνεκρη τραγωδία του Μάη του 2014, όταν 300 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Σόμα, στα βόρεια της χώρας, είχε αναδείξει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν και στο συγκεκριμένο κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ