Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
4η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με μεγαλύτερη ορμή στους αγώνες για την εργατική απάντηση, για να βγούμε στην αντεπίθεση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι εργασίες της Συνδιάσκεψης

1.224 αντιπρόσωποι από 536 συνδικαλιστικές οργανώσεις πήραν μέρος στις εργασίες της Συνδιάσκεψης
1.224 αντιπρόσωποι από 536 συνδικαλιστικές οργανώσεις πήραν μέρος στις εργασίες της Συνδιάσκεψης
Η καρδιά του ταξικού εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας, για δύο μέρες, το Σάββατο και την Κυριακή που μας πέρασαν, χτύπησε στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΣΕΦ, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, γεγονός μεγάλης σημασίας για όλη την εργατική τάξη.

Κάτω από το σύνθημα «Χτίζουμε μαχητικό, ταξικό συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα, ελπίδας και ανατροπής», 1.224 αντιπρόσωποι από 536 συνδικαλιστικές οργανώσεις (12 Ομοσπονδίες, 15 Εργατικά Κέντρα, 457 Συνδικάτα και 52 Επιτροπές Αγώνα), οι οποίοι αναδείχθηκαν μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις, συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, συζητήσεις και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, πήραν μέρος στις εργασίες της Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ: Του μετώπου οργανώσεων της εργατικής τάξης που έχει κατοχυρωθεί με τους αγώνες του, στα 17 χρόνια από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, ως ο πραγματικός υπερασπιστής των εργαζομένων στο συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα, ως ο ταξικός αγωνιστικός πόλος συσπείρωσης μέσα σε αυτό.

Σε μια χαρακτηριστική και σημαντική έκφραση αυτού του γεγονότος, μάλιστα, δεκάδες ήταν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που παρότι δεν συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, το προηγούμενο διάστημα ενίσχυσαν τους δεσμούς τους με το ταξικό κίνημα και αποφάσισαν να συμμετέχουν στη Συνδιάσκεψη.

Η Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ αποτελεί σημαντικό γεγονός συνολικά για την εργατική τάξη της χώρας μας
Η Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ αποτελεί σημαντικό γεγονός συνολικά για την εργατική τάξη της χώρας μας
Παράλληλα, στη Συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν 36 συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών, με περισσότερους από 50 αντιπροσώπους, κάτι που αντανακλά την εμβέλεια που έχει αποκτήσει το ΠΑΜΕ διεθνώς, χάρη στους αγώνες του στην Ελλάδα και στο διεθνές εργατικό κίνημα, καθώς και στη σταθερή διεθνιστική του αλληλεγγύη στους αγώνες των εργαζομένων όπου Γης.

Ζωντανή συζήτηση, πλούσια μεταφορά πείρας

Σε μια ζωντανή και μαχητική συζήτηση, που ήταν η μέρα με τη νύχτα με... τις άδειες καρέκλες και τις εκφυλισμένες διαδικασίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, σχεδόν 80 αντιπρόσωποι πήραν το λόγο, μετάφεραν πλούσια πείρα από τη δράση και τους αγώνες σε όλη τη χώρα και σε μια σειρά κλάδους. Μέσα από αυτές τις δεκάδες ομιλίες, εμπλουτίστηκαν και ενισχύθηκαν τα συμπεράσματα και τα παραδείγματα της εισήγησης της Εκτελεστικής Γραμματείας που παρουσιάστηκε στην έναρξη των εργασιών και η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα. Εμπλουτίστηκε και ψηφίστηκε επίσης ομόφωνα το πλαίσιο πάλης, που θα αποτελέσει τον οδηγό των διεκδικήσεων το επόμενο διάστημα, συζητήθηκαν αναλυτικά και ουσιαστικά πλευρές πάνω στο σοβαρό ζήτημα της ανασύνταξης του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, με το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και τους αντιπροσώπους να τραγουδούν όλοι μαζί το «Πάλης ξεκίνημα».

Ομόφωνα ψηφίστηκαν η Εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας και το πλαίσιο πάλης
Ομόφωνα ψηφίστηκαν η Εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας και το πλαίσιο πάλης
Λίγο νωρίτερα, το άνοιγμα της Συνδιάσκεψης έκανε ο Σπύρος Ράλλης, συνδικαλιστής της ΠΟΕΕΠ το 1999, όταν ιδρύθηκε το ΠΑΜΕ, και μέλος της πρώτης Εκτελεστικής του Γραμματείας, ο οποίος υπενθύμισε ότι το ΠΑΜΕ το γέννησε η ανάγκη για δράση σε ταξική κατεύθυνση στο εργατικό κίνημα.

Την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ παρουσίασε ο Γιώργος Πέρρος, ενώ στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των προσκεκλημένων οργανώσεων που παραβρέθηκαν στην έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα, από τις διεθνείς αντιπροσωπείες χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), Μάικ Μακαγίμπα, ο γγ της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ), Πάμπης Κυρίτσης, ο Γκασάν Γκόσνι, εκ μέρους της Ενωσης Αραβικών Συνδικάτων (ICATU).

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τον Βαγγέλη Μπούτα, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τον Μπάμπη Μαυροθαλασσίτη, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, την Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρο της ΟΓΕ, και τον Κώστα Θεοδωρόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, με την τοποθέτηση του Γ. Πέρρου μετά το κλείσιμο της διήμερης συζήτησης και με την εκλογή της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας και της νέας Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ.

Στη λήξη των εργασιών κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για όλους τους αγωνιστές που «έφυγαν» από τη ζωή από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη μέχρι τώρα, ενώ η Συνδιάσκεψη έκλεισε με τους αντιπροσώπους όρθιους να τραγουδούν τη «Διεθνή».

Να γίνουν οι αποφάσεις της Συνδιάσκεψης κτήμα των εργαζομένων

Σε ανακοίνωσή του για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και τα καθήκοντα που μπαίνουν για τη συνέχεια, το ΠΑΜΕ τονίζει, μεταξύ άλλων:

«Η ίδια η συζήτηση κατέγραψε τα θετικά βήματα που έγιναν, τις δυσκολίες και πώς τις αντιμετωπίζουμε, αλλά και τις προϋποθέσεις για να αναπτύξουμε νέο κύκλο αγώνων, κινητοποιήσεων με γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους ανθρώπους τους στα συνδικάτα και την πληγή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, στην πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα.

Είναι καθήκον όλων των αντιπροσώπων που συμμετείχαν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη να μεταφέρουν τις αποφάσεις στις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, να γίνουν κτήμα των εργαζομένων στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς.

Με μεγαλύτερη ορμή, πείσμα δυναμώνουμε τους αγώνες μας, ενάντια στα νέα μέτρα που προετοιμάζονται αυτές τις μέρες. Καλούμε τα σωματεία σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο σε προετοιμασία και άμεση αγωνιστική απάντηση. Δίνουμε αγωνιστικά τη μάχη των απεργιών στις 24 Νοέμβρη και στις 8 Δεκέμβρη.

Στο ταξικό εργατικό κίνημα πέφτει η ευθύνη, ο σχεδιασμός, οι πρωτοβουλίες για την εργατική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε, για να βγει το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα στην αντεπίθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ