Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΒΙΣΕΓΚΡΑΝΤ
Δημιουργεί «κέντρο διαχείρισης προσφύγων» αλλά εκτός ΕΕ

Η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας διευρύνει το φράκτη στα σύνορα με τη Σερβία

Eurokinissi

Την ίδρυση ενός «Κέντρου διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης» για το συντονισμό της βοήθειας σε πρόσφυγες εκτός της επικράτειας της ΕΕ, στο Λίβανο και την Ιορδανία, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εσωτερικών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία). Πρόκειται για την ομάδα χωρών που οι αστικές τους τάξεις πρωτοστατούν στην αντιπαράθεση με το σχέδιο της ΕΕ για την κατανομή προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες. Ενα σχέδιο που είναι, βεβαίως, πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των χιλιάδων ξεριζωμένων από τις εστίες τους ανθρώπων λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, τις οποίες στηρίζουν και κυβερνήσεις αυτών των χωρών. Οι χώρες αυτές αντιδρούν ακόμα και στη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων (έως τώρα ένα μικρό τμήμα έχει μετεγκατασταθεί δηλαδή μερικές χιλιάδες) ισχυριζόμενες ότι «οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των μεταναστών παραβιάζουν την κυριαρχία τους» και επίσης μπορούν να «περάσουν μαζί τους τρομοκράτες». Καλλιεργούν έτσι την ισλαμοφοβία, τον ρατσισμό, καταφέρνοντας να χειραγωγούν και τους ντόπιους εργαζόμενους.

Οι τέσσερις χώρες αποφάσισαν να συστήσουν το «κέντρο διαχείρισης» μακριά από τα σύνορά τους, με συντονιστή την Πολωνία και στόχο, όπως λένε, την «αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά τη χορήγηση αρωγής σε μετανάστες εκεί όπου έχουν προσφύγει, στο Λίβανο, στην Ιορδανία, σε καταυλισμούς όπου υπάρχει κόσμος που έφυγε για να σωθεί από τον πόλεμο». Αυτό δήλωσε κυνικά ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Μάριους Μπλάστσακ, και πρόσθεσε «πρόκειται να συντονίζουμε αυτές τις ενέργειες και να κατανέμουμε κεφάλαια προερχόμενα από τις χώρες μας σε πραγματική βοήθεια». Στη συνάντηση που έγινε στη Βαρσοβία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας που σημείωσαν ότι πρέπει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να καταστούν πιο αδιαπέραστα και να ενθαρρύνεται ο επαναπατρισμός των μεταναστών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αντιδραστική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν διευρύνει το φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ ενσωματώνει και σύγχρονες τεχνολογίες: Κάμερες νυχτερινής όρασης, ή θερμικές κάμερες, ώστε να γίνεται απροσπέλαστος. Ο φράχτης θα έχει ύψος τρία μέτρα, το πρώτο του τμήμα θα έχει μήκος 10,3 χλμ. ενώ θα εκσυγχρονιστούν και τα 175 χλμ. του φράχτη που ήδη έχει φτιαχτεί, αποτρέποντας το πέρασμα σε ανθρώπους που ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή.

Επανήλθαν στα νησιά Τούρκοι αξιωματούχοι

Επανήλθαν στα 5 hot spots των νησιών του Αιγαίου οι Τούρκοι αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει από το νησί, όπως και από τα άλλα νησιά του Αιγαίου, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Στη δραστηριότητά τους, περιλαμβάνεται η λήψη των στοιχείων που καταγράφονται από τα λιμεναρχεία και ειδικότερα ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται στα νησιά, όποτε έχουμε νέες αφίξεις, χωρίς να υπεισέρχονται σε άλλες λεπτομέρειες. Εχουν πρόσβαση σε πλήρη στοιχεία όλων όσοι υπόκεινται εκ μέρους των υπηρεσιών των «hot spots» στην καταγραφή και ταυτοποίηση. Η επάνοδος των Τούρκων αξιωματούχων φαίνεται ότι ενεργοποιεί και τις διαδικασίες επαναπροώθησης στην Τουρκία όσων δεν τυγχάνουν ασύλου, κάτι που είχε ουσιαστικά σταματήσει μετά τον Ιούλη.

Παράλληλα, στο νοσοκομείο της Χίου νοσηλεύονται μια πρόσφυγας η οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - απέβαλε τα δίδυμα που κυοφορούσε, κατά τη διάρκεια της εμπρηστικής επίθεσης στον καταυλισμό της Σούδας, όπως και ένας Σύρος πρόσφυγας που την περασμένη Παρασκευή είχε δεχτεί πέτρα στο κεφάλι.

Επίσης, περίπου 230 Σύροι πρόσφυγες αναμένεται να φτάσουν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας, που εγκαινιάζεται σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δ. Βίτσα. Ο τελικός αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στη δομή της Λάρισας εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 1.500. Στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας θα διαμένουν μόνο Σύροι πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ