Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φωτοκινηματογραφικά ντοκουμέντα από τον ΔΣΕ

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) διοργανώνει μια σημαντική εκδήλωση, με θέμα ιστορική αναφορά στους φωτογράφους και κινηματογραφιστές που κατέγραψαν την πορεία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, 1946 - 1949,70 χρόνια από την ίδρυσή του, τηΔευτέρα 5 Δεκέμβρη, 6.30 μ.μ. στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, στον Ταύρο(στην αίθουσα «Ντε Κίρικο»).

O φωτογράφος Μανώλης Κασιμάτης, μέλος του ΕΕΤΕ, σε συνεργασία με τον ιστορικό, καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργο Μαργαρίτη, θα μιλήσουν και θα παρουσιάσουν φωτογραφικά και κινηματογραφικά καρέ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Στο πρώτο μέρος, θα παρουσιαστούν φωτογραφίες από τις εκδόσεις του ΔΣΕ και στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν φωτογραφικά καρέ από τις κινηματογραφικές λήψεις του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ.

Από το έτος 1948 μέλημα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ήταν και η καταγραφή (φωτογραφική και κινηματογραφική) των δραστηριοτήτων του, πρακτική, την οποία είχε ακολουθήσει πριν από αυτόν ο ΕΛΑΣ κατά την περίοδο της Αντίστασης. Σκοπός ήταν η παραγωγή αφενός φωτογραφιών που αποστέλλονταν κυρίως σε έντυπα του εξωτερικού και αφετέρου κινηματογραφικών επικαίρων, τα οποία προβάλλονταν στο εξωτερικό, κάνοντας γνωστή την ύπαρξη, τον αγώνα και τις επιδιώξεις του.

Το Φωτοκινηματογραφικό Συνεργείο του ΔΣΕ απαρτιζόταν από τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, προϊστάμενο και σεναριογράφο, τον Μάνο Ζαχαρία, σκηνοθέτη, και τους οπερατέρ - φωτογράφους Απόστολο Μουσούρη και Φώτη Ματσάκα με βοηθούς τον Φαέθωνα, Βλαδίμηρο, Γιάννη και άλλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ