Κυριακή 27 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σύννεφα» στην παγκόσμια οικονομία

Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις και τα αντιλαϊκά παζάρια σε ό,τι αφορά την «ελληνική περίπτωση» αποτελούν μια ορισμένη πτυχή των ευρύτερων ανταγωνισμών που εκδηλώνονται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και κυβερνήσεις, με φόντο τις αυξημένες αβεβαιότητες και τους «κινδύνους» στην παγκόσμια οικονομία.

Ενδεικτικές είναι και οι παρεμβάσεις της περασμένης βδομάδας, μεταξύ των οποίων:

Β. Σόιμπλε: «Θα επιμείνουμε αποφασιστικά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η αντοχή μας έναντι εξελίξεων που έχουν τη δυναμική να οδηγήσουν σε κρίση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του G20, από τη Γερμανία, στις 20 Δεκέμβρη. Στο πλαίσιο ομιλίας του στη γερμανική Βουλή, επισήμανε δηκτικά πως «δεν υπάρχει έλλειψη χρέους σ' αυτόν τον κόσμο, δεν υπάρχει έλλειψη ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών σ' αυτόν τον κόσμο, όμως υπάρχει σίγουρα έλλειψη ανταγωνιστικότητας σ' αυτόν τον κόσμο επειδή πολλές χώρες έχουν παραλείψει πολλές μεταρρυθμίσεις». Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «εξελίξεις που οδηγούν σε κρίσεις μπορούν να εντοπιστούν σ' ολόκληρο τον κόσμο».

Μ. Ντράγκι: «Τον Φεβρουάριο είχα πει ότι η συνοχή της Ευρώπης δοκιμάζεται. Από τότε οι προκλήσεις οξύνθηκαν. Σήμερα είναι πιο απαραίτητο και πιο σημαντικό παρά ποτέ, η Ευρώπη να ανταποκριθεί συνολικά, ομαδικά και αποφασιστικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει». Αυτό επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι υπάρχουσες διαρθρωτικές προκλήσεις είναι αυτές που αποτελούν τροχοπέδη και εμποδίζουν την οικονομία της Ευρωζώνης να αναπτυχθεί, ώστε να μπορέσει να περάσει σε βιώσιμη ανάπτυξη». Αναφερόμενος στις «αναδιαρθρώσεις» που κρίνονται αναγκαίες στην προοπτική της «βιώσιμης» ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, ο Μ. Ντράγκι εστίασε στα ζητήματα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, στην «άρση των νομικών και άλλων εμποδίων» για την αναδιάρθρωση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων, στη διασφάλιση επαρκούς κερδοφορίας για τις τράπεζες της Ευρωζώνης κ.ά.

Χαρακτηριστική είναι και η έκθεση της ΕΚΤ αναφορικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης. Σε αυτή καταγράφονται «κίνδυνοι» όπως:

-- «Οι συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη από αλλαγές στις οικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ είναι πολύ αβέβαιες επί του παρόντος. Η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να επηρεασθεί απευθείας, μέσω των εμπορικών διαύλων, και από ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχουν προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια και πληθωρισμό στις ΗΠΑ».

-- Η έκθεση βλέπει την πιθανότητα περαιτέρω μεταβολών στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, που θα προκληθούν από πολιτικά γεγονότα σε αναπτυγμένες οικονομίες, εν μέσω των υφιστάμενων δυσκολιών σε αναδυόμενες αγορές.

-- «Είναι πιθανόν να επανεμφανισθούν ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, παρά τις σχετικά ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές», αναφέρει η ΕΚΤ, και προσθέτει: «Μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο εστιασμένες στο εσωτερικό της χώρας ατζέντες, που εμποδίζουν την ανάπτυξη». Της κάθε χώρας δηλαδή με μεγάλο χρέος και πολιτική αβεβαιότητα.

Βέβαια, οι «εσωτερικές ατζέντες» αφορούν στην προστασία τμημάτων του κεφαλαίου από διάφορες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών που εκδηλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ