Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Με απεργίες και στάσεις εργασίας απαντούν στην εργοδοτική αδιαλλαξία

Αγωνίζονται ενάντια στα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων, απαιτούν μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και ανάκληση απολύσεων

Από πρόσφατη στάση εργασίας στην εταιρεία «Αφοί Βλάχου»
Από πρόσφατη στάση εργασίας στην εταιρεία «Αφοί Βλάχου»
Με απεργίες και στάσεις εργασίας κλιμακώνουν την πάλη τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Αφοι Βλάχου», οι οποίοι στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες, κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας, αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία να πραγματοποιήσουν δύο 24ωρες απεργίες στις 30/11 και στις 3/12 και 4ωρες στάσεις εργασίας στη λήξη κάθε βάρδιας, 1 και 2 Δεκέμβρη.

Οπως τονίζει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, τα αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι: Κατάργηση των γραφείων ενοικίασης εργαζομένων και μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων. Ισοι μισθοί και δικαιώματα για όλο το προσωπικό με βάση την τελευταία ισχύουσα ΣΣΕ, ανεξάρτητα πότε προσελήφθησαν. Ανθυγιεινό επίδομα σε όλους όσοι εργάζονται στην παραγωγή. Ακύρωση όλων των απολύσεων και επιστροφή των συναδέλφων στη θέση που εργάζονταν, με τους ίδιους όρους κ.ά.

Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση, το «παρών» έδωσαν εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους εκπρόσωποι της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, των Ομοσπονδιών Φαρμάκου και Τύπου - Χάρτου, του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, η Σωματειακή Επιτροπή της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων στην επιχείρηση «News Press Hold» και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Κορωπίου.

Ανακοινώσεις στήριξης έχουν εκδώσει επίσης το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και το Σωματείο Γραφικών Τεχνών, Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας.

Το παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους»

«Ο αγώνας από κοινού, παλιών και νέων εργατών, μόνιμων και ενοικιαζόμενων, που διεξάγετε, είναι παράδειγμα ήθους και αξιών της εργατικής τάξης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

Απαντώντας, μάλιστα, στην αυταπάτη ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη ωφελεί τους εργάτες, επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

«Στην εταιρεία "Αφοί Βλάχου", μέσα στα χρόνια της κρίσης, από το 2009 μέχρι το 2016, υπήρξε η μεγαλύτερη ανάπτυξη από ποτέ. Παρόλα αυτά, δεν συνέβη το ίδιο και για τους εργαζόμενους.

-- Ο τζίρος της εταιρείας με βάση στοιχεία της ICAP από 11.480.000 ευρώ το 2009 εκτοξεύτηκε σε 17.700.000 ευρώ το 2015. Οι εργαζόμενοι έχουν να πάρουν αύξηση από το 2009, οπότε και υπογράφηκε η τελευταία ΣΣΕ.

-- Η κυβέρνηση το 2012 με νόμο κατάργησε τις Συλλογικές Συμβάσεις και επέβαλε ως κατώτατο μισθό τα 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Στους "Αφοί Βλάχου" προσλήφθηκαν πάνω από 10 εργαζόμενοι μέσω γραφείου ενοικίασης εργαζομένων, με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και χρήματα κάτω από τη ΣΣΕ των λιθογράφων.

-- Στην εταιρεία δόθηκαν απλόχερα δάνεια και επιδοτήσεις για ανακαίνιση κτιρίου, αγορά νέων μηχανών, εκπαίδευση του προσωπικού κ.λπ. Στους εργαζόμενους δεν εγκρίνεται δάνειο, ούτε για κάλυψη βασικών αναγκών.

-- Οι επιχειρήσεις βιομηχανίας απολαμβάνουν εκπτώσεις στο ρεύμα που φτάνουν μέχρι και 30%. Οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος φτάνουν το 70%.

-- Σε μία σειρά στελέχη της εταιρείας δόθηκαν αυξήσεις, εταιρικά αυτοκίνητα και επιδοτούμενα ταξίδια για διακοπές. Στους εργαζόμενους κόπηκαν οδοιπορικά που δίνονταν σε βενζίνες και e-pass.

-- Η επιχείρηση επιδοτήθηκε για να μη μειώσει το προσωπικό της. Οι νέοι εργαζόμενοι που αντικατέστησαν τους συνταξιούχους, προσλήφθηκαν με πολύ χειρότερους όρους από τη ΣΣΕ των λιθογράφων.

Είναι καθαρό για όλους τους συναδέλφους ότι τίποτα θετικό δεν μπορούμε να περιμένουμε από την ανάπτυξή τους. Το δίκιο μας θα το βρούμε με το δικό μας αγώνα, όπως γινόταν πάντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ