Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο «κόκκινο» οι συγκρούσεις στο Αν. Χαλέπι και οι κόντρες ιμπεριαλιστών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι σφοδρές συγκρούσεις στο Ανατολικό Χαλέπι και οι ανακαταλήψεις σημαντικού αριθμού συνοικιών (που απαρτίζουν, σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς, περίπου το 50% της πόλης) από το συριακό στρατό, δημιουργεί νέα δεδομένα στα πεδία των συγκρούσεων σε βάρος των αντικαθεστωτικών και των τζιχαντιστών που δρουν στην περιοχή και στηρίζονται τα τελευταία χρόνια από ιμπεριαλιστές σε ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, και των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου. Εντείνει, επίσης, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τις κόντρες των μονοπωλιακών συμφερόντων, που αναμενόταν να καταγραφούν, για μία ακόμη φορά, σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε προγραμματιστεί για αργότερα χτες βράδυ στη Ν. Υόρκη, με αίτημα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό.

Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ ήταν η ανάσχεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι, αλλά και η προώθηση ενός γαλλοβρετανικού σχεδίου απόφασης για την επιβολή κυρώσεων στη Δαμασκό με πρόσχημα «τη χρήση χημικών όπλων». Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως ο απώτερος στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι η ανάσχεση των επιχειρήσεων του συριακού στρατού και των συμμάχων του προς όφελος των αντικαθεστωτικών, ώστε να εμποδιστούν νέα δεδομένα που θα ανατρέψουν το συσχετισμό δυνάμεων στα πεδία των συγκρούσεων, αλλά και των μελλοντικών διαπραγματεύσεων.

Ο Φαμπρίς Μπαλάνς, ειδικός αναλυτής επί του συριακού πολέμου στο αμερικάνικο ίδρυμα γεωπολιτικών μελετών «Washington Institute», σημείωνε ότι η ανακατάληψη του Α. Χαλεπίου από τον συριακό στρατό θα «αποτελέσει σημείο καμπής» για τον πόλεμο, διότι θα δείξει ότι «η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία στο στρατιωτικό πεδίο», ώστε να αποτελέσει «εναλλακτική επιλογή» απέναντι στη Δαμασκό. Εκτιμά, επίσης, ότι «η πτώση» του Χαλεπιού θα είναι ήττα για τους συμμάχους της αντιπολίτευσης, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και τους Δυτικούς, ενώ αντίθετα θα ενισχύσει τους υποστηρικτές της Δαμασκού, με πρώτη τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, με δήλωσή του, προς το Ευρωκοινοβούλιο επικρότησε τις πρόσφατες δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, για επικέντρωση των προσπαθειών της κυβέρνησής του (όταν αναλάβει στις 20 Γενάρη) στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Υποστήριξε τη μεγαλύτερη συνεργασία των ΗΠΑ με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές να βρουν λύση ξαναρχίζοντας τον ενδοσυριακό διάλογο.

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή για την άμεση αποστολή κινητών νοσοκομειακών μονάδων στο Α. Χαλέπι για την περίθαλψη τραυματιών αμάχων.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέβασε σε περίπου 80.000 τους κατοίκους του Α. Χαλεπίου που κατάφεραν να φύγουν από τη βομβαρδιζόμενη πόλη, ενώ άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι σημείωσαν πως οι τελευταίες απειλές Δυτικών αξιωματούχων για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για το Χαλέπι «είναι αντίδραση στην απελευθέρωση περιοχών, πράγμα που δεν ήταν ποτέ στα σχέδια των υπουργείων Εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ