Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανησυχία πολλών για το «κλίμα εμπιστοσύνης»

Η Λευκωσία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις νέες τουρκικές προκλήσεις, επειδή δυσχεραίνουν τη συνέχιση του διαλόγου. Στην Κύπρο, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας

«Ευελιξία» και «δημιουργικότητα» ζήτησε από τους Κύπριους ο Βρετανός ΥΠΕΞ (φωτ. από τις δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του)

Copyright 2016 The Associated

«Ευελιξία» και «δημιουργικότητα» ζήτησε από τους Κύπριους ο Βρετανός ΥΠΕΞ (φωτ. από τις δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, εκφράζοντας ανησυχία επειδή δηλώσεις όπως αυτές που έκανε ο Τούρκος ομόλογός του «δεν βοηθούν και δεν συμβάλλουν, και ούτε υποδηλούν πρόθεση, όπως προβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος, αλλά την ίδια ώρα υποσκάπτουν το κλίμα εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να καλλιεργείται και να υπάρχει».

Θυμίζουμε ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν αμφισβήτησε προχτές το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχει σημαία που εκπροσωπεί «ολόκληρο το νησί», μιλώντας για «διοίκηση Νοτίου Κύπρου» και λέγοντας ότι «στο βορρά υπάρχει Τουρκική Δημοκρατία». Επανήλθε με εκβιασμούς, λέγοντας ότι οι συνομιλίες «δεν πρέπει να τραβήξουν πολύ» και «μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει πλέον να υπάρξει κάποια κατάληξη. Αλλά εάν λένε "αυτά τα εδάφη θα γίνουν δικά μας και η διοίκησή τους θα είναι εξολοκλήρου δική μας", τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει». Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, μίλησε για τα «χειρότερα μηνύματα» που στέλνονται «σε μια τόσο κρίσιμη φάση».

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος Πρόεδρος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπορίς Τζόνσον, έσπευσε και να διαμηνύσει την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης «και για πολυμερή διάσκεψη, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις», «εάν και εφόσον καταλήξουμε στα κριτήρια του Εδαφικού, όπως ήταν η συμφωνία προ του Μον Πελεράν».

Από τη μεριά του, ο Τζόνσον (μετά από τις συναντήσεις που είχε μεταξύ άλλων και με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη) σημείωσε πως καθώς πλησιάζει η κατάληξη οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων τότε αρχίζουν τα δύσκολα, επισημαίνοντας πως με μεγαλύτερη «ευελιξία» και «δημιουργικότητα» και από τις δυο πλευρές μπορεί να εξευρεθεί μια λύση και να ξεπεραστούν όσες δυσκολίες απομένουν. «Δεν εγκαταλείπουμε τη δέσμευσή μας προς τους φίλους μας στην Ευρώπη και σίγουρα προς την Κύπρο» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας και το ειδικό ενδιαφέρον που διατηρεί το Λονδίνο για την Κύπρο, στο φόντο και των βαθύτερων αντιθέσεων που σηματοδοτεί και το Brexit.

Μετά τις επαφές με εκπροσώπους της κυπριακής κυβέρνησης, ο Τζόνσον είχε συνάντηση στο ψευδοκράτος και με τον ηγέτη του, Μουσταφά Ακιντζί, συζητώντας και για τις πρόσφατες επαφές στην Ελβετία. Ο Ακιντζί εκτίμησε στη συνέχεια ότι (ο Βρετανός αξιωματούχος) «κατάλαβε πολύ καλά πως δεν ήταν θέμα απλά διαφοράς στους αριθμούς» (η μη κατάληξη στο Μον Πελεράν), επιμένοντας στην προτεραιότητα που τα Κατεχόμενα δίνουν στην «πενταμερή διάσκεψη». «Να καθορίσουμε την ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης (σ.σ. για την Ασφάλεια) και μέχρι εκείνη την ημέρα να κάνουμε την εργασία (σ.σ. για το Εδαφικό). Στην πενταμερή να υπάρξει μια συμφωνία και πλέον θα έχουν προκύψει οι κύριες γραμμές (σ.σ. για όλα τα θέματα)». Ο Ακιντζί δεν παρέλειψε τα περί «τελευταίας προσπάθειας», αλλά και να μιλήσει για «ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».

Εξετάζεται και επίσκεψη Κέρι

Σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Λευκωσία ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κοέν, στο πλαίσιο του αυξημένου ενδιαφέροντος που η Ουάσιγκτον επιδεικνύει για συνέχιση και ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Μάλιστα, χτες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο επίσκεψης του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, λέγοντας ότι «είμαστε ήδη σε επαφή με την αμερικανική πλευρά, μέσω της διπλωματικής οδού. Υπάρχει επιθυμία για επίσκεψη του κ. Κέρι στην Κύπρο στις 9 Δεκεμβρίου. Δεν είναι αυτή τη στιγμή απόλυτα επιβεβαιωμένο. Υπάρχει πρόθεση και θέληση».

Κι ενώ οι αντιλαϊκές διεργασίες προχωρούν, πληθαίνουν οι διαπιστώσεις και οι παροτρύνσεις αστών αναλυτών που στρώνουν το έδαφος στη διχοτόμηση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο: «Οποιασδήποτε μορφής επανένωσης της νήσου δε θα επιτρέψει την εξαφάνιση της τουρκικής επιρροής, αλλά μπορεί ενδεχομένως να επιτύχει τη σημαντική μείωσή της. Θα υπάρχουν εδαφικά οφέλη, αλλά η πλήρης κατάργηση των εγγυήσεων καθώς και η άμεση απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων είναι βεβαίως επιθυμητή, ωστόσο δε θεωρείται ιδιαίτερα ρεαλιστική επιδίωξη», τονιζόταν σε ανάλυση στη χτεσινή «Καθημερινή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ