Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα κροκοδείλια δάκρυα και η πραγματικότητα

Τόνους κροκοδείλια δάκρυα αναμένεται να χύσουν σήμερα οι εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής που ευθύνεται για την τραγική κατάσταση των αναπήρων και των οικογενειών τους. Ενδεικτικά μόνο να σημειώσουμε ότι 200.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα, τα ΚΕΠΑ αλλάζουν με «τερτίπια» τα ποσοστά αναπηρίας ή τις κατηγορίες παθήσεων (π.χ. αποχαρακτηρισμός του όρου «παραπληγία» ή «βαριά νοητική στέρηση» σε «μέτρια»), μόνο και μόνο για να μειωθούν ή και να κοπούν επιδόματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012, πάνω από 70.000 βαριά ανάπηροι έμειναν χωρίς επίδομα μέσα από αυτήν τη διαδικασία. Τον Μάρτη του 2012, 212.000 έπαιρναν κάποιο επίδομα. Σήμερα είναι κάτω από 150.000. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις ειδικών, οι βαριά ανάπηροι υπολογίζονται σε πάνω από 500.000. Οι ανάπηροι με ένα μέσο ποσοστό αναπηρίας δεν έχουν καμία στήριξη.

Αποτέλεσμα των μαζικών περικοπών είναι χιλιάδες εργαζόμενοι, που έχουν δουλέψει μια ζωή και με σοβαρά προβλήματα υγείας, να μην παίρνουν σύνταξη, να μην μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους, ούτε να πληρώσουν τις αναγκαίες θεραπείες τους. Ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναγκάζονται να δουλέψουν, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα επιδόματα και τις αναπηρικές συντάξεις στην Ελλάδα, στόχος είναι να μειωθούν κάτω από το μισό. Επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας που θα συνδεθούν με τα ψίχουλα του κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος, τα περιουσιακά στοιχεία και τη λεγόμενη λειτουργικότητα του αναπήρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ